domenica 7 gennaio 2024

Kdaj reset naše zunanje politike?

 

To je res…


"Marsikdo nam danes tudi očita, v globalnem jugu, da imamo dvojne standarde, da se EU, oz. Zahod, drugače odziva na vojno v Ukrajini kot se danes do konflikta in humanitarne katastrofe v Gazi, in to je res, tako da jaz mislim, da bo morala Slovenija imeti res modro, dosledno, predvsem pa profesionalno držo v Varnostnem svetu. ker zagotovo nas bodo največ spraševali kako priti do miru v Ukrajini....«

Pomembna izjava, pomembno priznanje, ki kaže na to, da se tudi pri nas doma oblast končno zaveda, da je doslej v zunanji politiki krmarila, skupaj z zavezniki, nekoliko problematično, nekonsistentno. Tako ministrica Tanja Fajon v tv Globusu 2. januarja. Zmotila se je le pri tem, da očitki na račun EU oz. Zahoda padajo iz globalnega juga. Ne! Padajo tudi iz domače ozaveščene javnosti in ne samo pri nas v Sloveniji – videvamo stotine tisočih protestnikov, ki po ulicah New Yorka, Londona, Pariza, Rima, Berlina in celo Izraela manifestirajo podporo palestinskemu narodu in obsodbo početja izraelske vojske v Gazi.

Toda, ko je dejala, da bo zato »morala Slovenija (op. odslej) imeti res modro, dosledno, predvsem pa profesionalno držo v VS OZN«, tega sama ni storila v trenutku, ko bi to lahko in morala storiti. Pripovedovala je voditelju oddaje Seku Condeju o slovenskem odnosu do tragedije v Gazi. Slišali smo znova že povsem oguljene fraze o tem, da si prizadevamo za prekinitev ognja, za pogajanja, za rešitev dveh držav, da »smo na pravi strani zgodovine« in priče »velike humanitarne katastrofe«, da pa bi končno povedala, kdo je slednjo zakrivil (Hamas je ni, ker je le izvršil napad na jug Izraela, mimogrede, napad na okupatorja!), oz. imenovala Izrael, ki si zato zasluži obsodbo in kazen, niti slučajno. Enkrat samcat ni izrekla njegovega imena. Pri vojni v Ukrajini tega ne pozabi nikoli. Rusija in samo Rusija je kriva!

Še ena zamujena priložnost, da bi poravnala smer Slovenije, jo postavila na tir enakih vatlov. Ali, recimo ji, prva, po priznanju, da se vedemo nedosledno, z dvojnimi standardi. Drugo priložnost je dva dni kasneje na sami seji Varnostnega sveta Združenih Narodov, ki je pozval jemenske Hutije k ustavitvi napadov na trgovske ladje v Rdečem morju, zamudil veleposlanik Samuel Žbogar. Kot enakopraven, opolnomočen udeleženec zasedanja je resolucijo podprl, ker je bilo tako edino prav, nisem pa prebral, da bi poudaril, kako bi k njeni uveljavitvi prispevala prekinitev izraelske ofenzive na Gazo in pobijanja Palestincev. Za svoje početje, se Hutiji sklicujejo ali izgovarjajo, če hočemo, prav na to. »Napadali bomo ladje, dokler Izrael bo napadal Gazo!«. Slabo, Žbogar, pomanjkljivo, neprofesionalno.

In pred nami je sedaj še tretja velika priložnost, da se resetiramo. Mislim na poziv, ki ga je v petek naslovilo na ministrico Fajonovo in vlado Gibanje za pravice Palestincev, da naj se Slovenija nemudoma pridruži tožbi Južnoafriške republike na Meddržavnem sodišču v Haagu proti Izraelu na podlagi Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Poziv je podpisalo 72 uglednih in manj uglednih imen akademskega, političnega, diplomatskega, kulturnega in civilnodružbenega sveta.

Če naj bo Republika Slovenija kot članica VS OZN končno dosledna, kot se je dalo razumeti ministrico v oddaji Globus, mora to storiti, ker je tako ravnala že v primeru ruske agresije na Ukrajino. Kot intervenientka se je namreč 24. novembra 2022 pridružila tožbi za povsem enak domnevni zločin, na osnovi iste konvencije, zoper Rusko federacijo.

Bo odgovor pritrdilen in se bomo mnogi končno oddahnili, ali bomo ostali kot ves čas dosledni le do lastne nedoslednosti ter se pri tem še hvalili? Dvojni standardi, ga. ministrica? Ja, to je res, a nam tako ustreza.


Nessun commento:

Posta un commento