venerdì 1 settembre 2023

"Ekstremni vremenski dogodki bodo vse pogostejši!"

 

Podpišimo nov, globalni poziv za dokončanje vseh vojn!

 

»Razumel sem, da nam vojne in militarizem prinašajo manj varnosti, namesto da bi nas ščitile, da ubijajo, ranijo in povzročajo travme odraslim, najstnikom in otrokom, da resno škodujejo naravnemu okolju, da spodkopavajo državljanske svoboščine in izčrpavajo naša gospodarstva ter črpajo vire iz dejavnosti, ki uveljavljajo življenje. Zavezujem se, da bom izvajal in podpiral nenasilna prizadevanja za končanje vseh vojn in priprav na vojno ter za ustvarjanje trajnega in pravičnega miru."

Tako uvod peticije, ki na pobudo WorldBeyondWar.org, globalnega gibanja proti vsem vojnam, kroži že nekaj časa po spletu v iskanju čim več podpisnic in podpisnikov, ki bi naj tudi postali čim bolj dejavni prenašalci, zagovorniki in bojevniki te ideje v svojem in širšem okolju, zlasti do medijev, širše javnosti in seveda oblasti.

Ob podpisu naj bi se vsak zavezal tudi k izvajanju konkretnih dejavnosti, po svoji izbiri, svojem znanju in svojih močeh. Pozvali bi naj še druge da pristopijo k tej mreži, delali na zaprtju vojaških baz, proti novačenju vojakov, za mirovniško vzgojo v svojem okolju, nastopali in promovirali idejo javno, prispevali tudi finančno k njeni divulgaciji, sodelovali pri civilnem in nenasilnem odporu proti vojnam in militarizmu, vršili pritisk na politične izbrance in na oblast. K temu in še drugim aktivnosti so podpisniki in podpisnice pozvani.

Mi pa doma, v mislih imam predvsem državni vrh, od predsednice Republike do predsednika Vlade, zunanje ministrice, ostalih ministrov ter ministric, pa ne pozabimo na parlament, še vedno gluhi na vse to in ubogljivi do ukazov, ki v obliki »skupno dogovorjenih in sprejetih stališč« prihajajo iz Washingtona in Bruslja. Naše ustavno določilo o reševanju sporov z miroljubno politiko ter kulturo miru in nenasilja, kot da ga ni!  Nadaljevali bomo z oboroževanjem Ukrajine, v svojem odporu proti ruski agresiji vse dotlej dokler ne bo samim Ukrajincem te vojne dovolj. Sporočila iz ZDA in vrhov Nata in EU so jasna, še vedno v veri, da bo Zelenskemu uspelo Putina porazit in okupacijske sile odgnat iz zasedenega ozemlja, celo iz Krima. Tako tudi sklepi iz neformalnega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije minule dni v španskem Toledu in večina pozivov iz Blejskega strateškega foruma. Nič novega torej, nobenega znaka, da bi kdo od sodelujočih na teh zborovanjih ali v pisarnah odločevalcev spoznal da ta pot ne vodi nikamor razen v brezno človekovega idiotizma.

Pa ja so vse udeležene vlade uvidele kje se nam prava vojna dogaja, proti komu se moremo vse odločneje boriti in to le da bi človeštvo dlje preživelo, kajti te vojne ni moč dobiti. Le njene posledice lahko omilimo in to le če si bomo podali roke vsi, tudi z Rusijo, Kitajsko, BRICSom, tretjim svetom.

A nam lekcija z največjo naravno katastrofo doslej v Sloveniji, ki se bo zagotovo ponovila, pa ni dvoma da v še hujših, oz. razdiralnih in uničujočih oblikah, morda že to jesen, ali pa kasneje, ne zadošča? 5 in več milijardna škoda ni dovolj? Razumemo kaj nam govore in povedo Bogatajeva, Polajnar, Gregorčič, Plut in drugi pametni ljudje? »Ekstremni vremenski dogodki bodo vse pogostejši!«. Pa nismo sami v tej vojni z naravo in podnebjem, Italija, Grčija, Španija, Nemčija, Švica, Avstrija, Beneluks, ZDA, Mehika, Kanada, Havaji, Karibi… In nam že zmanjkujejo obrambni ali odporniški resursi, ker denar odteka k brezveznim spopadom, v Ukrajini in drugam, ki nam mimogrede boj z podnebjem še otežujejo. Več industrija proizvaja tanke, topove, prestreznike, drone, strelivo in rakete, več preizkušamo in sprožamo njihovo uničevalno in ubijalsko moč, bolj poškodujemo ne le življenja in premoženje, ampak tudi podnebje in naravo, ki se nam vse bolj prizadeto in jezno maščujejo! Pa imamo ministra za obrambo, ki je že bil tudi predsednik vlade, in ki je pred 7 leti podpisal podporo k pristopu Slovenije k Pogodbi OZN o prepovedi jedrskega orožja, ki je danes znova na oblasti, a ni storil še ničesar pri uveljavitvi takrat danega podpisa. Lažje mu gre podpisovanje pogodb o novih vojaških nabavah, o novem trošenju davkoplačevalskega denarja za brezvezno oboroževanje proti hipotetičnemu agresorju v časih ko nas narava in podnebje postavljata pred vse hujšimi in vse prej kot hipotetičnimi izzivi.

 

 

Nessun commento:

Posta un commento