domenica 20 settembre 2020

interpelacija kot vestern

 

KO SI ŠERIFOV PRIJATELJ POČNEŠ LAHKO VSE

 

Kot v mnogih kavbojskih filmih. V zakotnih mestecih daljnega Zahoda je zakon  šerif. Bolj poredko mestni sodnik, a tudi on odloča bolj po lastnem okusu, po simpatijah ali trenutnem navdihu, seveda tudi po pritiskih množice, kot po predmetnem zakonu in na osnovi materialnih dokazov. Če že ni prišlo do linčanja, obtoženec za krajo konja, ali živine, ali umor, je obsojenec na obešanje še preden je obsodba formalno izrečena, s poroto ali brez. Reši se le zaprisežen prijatelj šerifa ali sodnika tudi če so ga ujeli, ko je s sekiro sekljal izbrano žrtev. Sodba se bo glasila: oproščen, ker ga je bila žrtev v dejanje prisilila.

Ko sem spremljal minuli petek interpelacijsko sejo Državnega zbora na račun ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, sem gledal poceni vestern prenesen v današnji čas in iz saloona v parlamentarno dvorano. Na obtožni klopi minister, na sodniškem pultu  in med porotniki skoraj sami oboževalci, prijatelji in servilni spremljevalci. Sodba je bila znana vnaprej: nedolžen!...in proces? škoda časa!

Tožniki so bili zbrali celo plejado obremenilnih dokazov, ki bi v spodobnih demokracijah spodnesli poleg ministra še vlado zraven, a ostali so praznih rok. Seveda, pričakovano.

Zadovoljen minister, zadovoljni njegovi podporniki. Razprava je bila izrazito ideološka, je dejal Hojs in mu pri tem ni kaj očitati. Če si intimno prepričan in te k temu spodbuja še šef, da si kot notranji minister podrediš lahko ves sistem, ki je poklican k upravljanju notranjih zadev, tudi v segmentih (policija in tožilstvo) ki jim Ustava predpisuje polno neodvisnost od politike, oz. avtonomijo, je tvoje razumevanje teh razmerij izrazito ideološko in pomagal si boš pri tem z interpretacijami pojma avtonomija vse dotlej, dokler bo samo Ustavno sodišče določilo ta pravo, oziroma ti dovolilo poseganje v operativno delo policije in tožilstva, ali te okregalo in ti tako početje prepovedalo. In ideološki so seveda tudi očitki in obtožbe, ki govore nasprotno. A še slep bo videl, da ko minister pojasnjuje svoja početja kot prizadevanja za depolitizacijo policije in tožilstva, pa glede na poglede celotne vlade, lahko raztegnemo ta boj še na sodstvo in javne medije, ki naj bi bili orodja v rokah političnih nasprotnikov, oz. »skrajne levice« in »globoke države«, počne prav to proti čemur bi se naj boril – domnevno okužene sisteme skuša politizirat in jih pritegniti k svoji stvari.

No, dopustimo mu, češ tudi predhodniki bi naj se vedli podobno, toda ko poskrbiš za odstavitev šefa nacionalnih preiskovalcev takoj za tem, ko je slednji javnosti naznanil začetek preiskave na račun tvojega prijatelja in zaveznika, in zahtevah nadzor nad preiskavami, ki ti ne dišijo ker spet v breme kompanjonov, se ideologija konča, oziroma preide v, milo rečeno, lumparijo. Še bolj, ko si zavestno udeležen v posel, ki ti prinaša veliko materialno korist mimo vseh pravil in norm. Mimogrede boste dovolili, g. minister Hojs, da kriminalisti začno preiskavo primera, ki ga je razkrilo, kot mu pravite, »glasilo Levice«? Govorimo o petičnih komunalno opremljenih parcelah v Kolombanu, ki jih je nekdanji župan Kopra, ko je še bil v funkciji, s pomočjo nekega ruskega poslovneža, poskrbel zase in prijatelje po izredno nizki ceni, oziroma na račun davkoplačevalcev? Samo vi, ko bi to isto parcelo kupili po realni ceni, po taki ki velja za vse ostale smrtnike, bi morali baje odšteti še dobrih 150 tisoč evrov. Drži? Tudi tu se ideologija konča, razen če ste vanjo tudi formalno, v SDSu, vključili in opredelili kot vrednote sodobnega časa, zlorabo položaja, klientelizem, nepotizem, korupcijo, pridobitev premoženjskih in drugih koristi mimo vrste?

Če že ne kolega Matjaž Nemec in drugi interpelatorij, so vas drugi nadzorniki politike našli z rokami v marmeladi, a kljub temu vztrajate pri tem da ste nedolžni, da so barabe oni, ki vam nečednosti očitajo in pozivajo k odstopu. Ja, saj, v tesnem prijateljstvu ste tako s šerifom kot sodnikom. Amen. Bonanza se nadaljuje.


Nessun commento:

Posta un commento