lunedì 13 maggio 2019

Evropejci, obsodimo Trumpa!



Bomo že enkrat  rekli Trumpu Trump?

Berem: »Evropa svari Trumpa pred napadom na Irak«. Lepo, si mislim, morda ji bo ameriški predsednik vendarle prisluhnil in odmislil nadaljnje grožnje Teheranu. Saj smo vendarle zavezniki, partnerji, prijatelji?!
A me nemudoma predrami zgodovina tega partnerstva odkar je v Beli Hiši omenjeni model. Kolikokrat mu je Evropska unija povedala kaj si o njegovih napovedih že v volilni kampanji in dejanjih kasneje misli, kolikokrat ga je prosila, da tega ali onega ne bi storil, ker v škodo tako njenim interesom kot stabilnosti, miru in prihodnosti sveta, kolikokrat ga pozvala k zavezanosti k multilateralizmu in mednarodnemu dialogu in kolikokrat se je on odzval primerno? Ne pomnim.
Še s Severno Korejo je vzpostavil link, potem, ko ga je k temu pozval Kim Džong-un.
Umaknil se je s Pariškega podnebnega dogovora, znanstvenikom, ki nas opozarjajo, da ima človeštvo še največ 15 let časa da preide k radikalnim ukrepom za zmanjševanje toplogrednih emisiji odgovarja, da jim ne verjame, ker da mu je jasno, da za vse to človek ni kriv, EU ve dobro da to pomeni nezmožnost uresničitve v Parizu dogovorjenih in v Katovicah potrjenih ciljev glede zajezitve segrevanja ozračja, kasira še, zavoljo Trumpovega umika tudi iz jedrskega sporazuma z Iranom, oziroma z reaktivacijo sankciji zoper to državo, neposredno škodo svojemu gospodarstvu, a se mu še vedno klanja. Da, tu pa tam mu pove, da se z njim ne strinja, da bi kazalo ravnati drugače, a nima poguma, da bi se zase in nenazadnje za preživetje planeta, postavila bolj odločno. Za veliko manjše grehe Rusije teh zadržkov ni. Celo dražji plin je pripravljena uvažati iz ZDA in opustiti cenejšega iz Rusije, da se Trump ne bi preveč razhudil.
Mene je kot Evropejca sram! In tudi kot državljan Slovenije, da ne zmoremo ene malce bolj ostre in kritične povedati čez-atlantskemu partnerju: o podnebju, Iranu, Palestini, Venezueli, novemu oboroževanju, trgovinskih vojnah, multilateralizmu itd… Edino kar smo zmogli je prepoved nočnega streljanja na Počku, ki je nekoliko zmotila ZDA, češ vojaške vaje morajo čimbolj odražat dejanska stanja ob morebitni vojni in se morajo zato odvijat tudi ko ljudje spijo. Če to ne bo možno - so rekli ameriški oficirji - bodo naši vojaki šli drugam!
»Bravo Karl!« - sem vzkliknil. Vsaj to. A ne morem nehat sanjat o tem, da bo dozorelo spoznanje tako pri oblasti kot pri ljudstvu, da gremo že enkrat iz Zveze NATO in si nadenemo status nevtralnosti po vzoru Avstrije, Švice, Finske, Švedske in še katere članice EU. Ne bo ne nočnega streljanja, ne potrebe po zviševanju sredstev za to zavezništvo, ne sodelovanja pri tveganjih in spornih mednarodnih misijah. Pa še podpisali bomo z manj strahu in pomislekov, pogodbo OZN o prepovedi jedrskega orožja ter rekli Trumpu Trump!


1 commento:

  1. Hvala Bogu, da sem v DR osagiede verjel, ko sem prebral toliko pričevanj o njegovem delu in se odločil, da ga bom poklical. Jaz sem Kovačič Jožef. Pišem svoje pričevanje, za katerega nikoli nisem mislil, da je mogoče. Preden sem spoznal DR Osagiedeja, sem začutil, da je to vraževerna vera in da čarovnije niso znanstveno dokazane, toda to uroka me je prepričalo v nekaj drugega. On je dober človek. Svojo bivšo ženo sem našel s pomočjo tega človeka po štirih letih poskusov, vendar ni bilo mogoče ničesar pokazati. Če preberete pričevanje DR Osagiedeja, je res. Moja žena Sharon me je zapustila več kot 4 leta in rad bi jo vrnil in jo poskušal prositi, naj se vrne, vendar me je obšla gluha in me javno razglasila za absurdno. DR osagiede mi je poslal eden od mojih prijateljev, ki mu je pomagal tudi na mojem delovnem mestu, in sem mu povedal, da je vraževeren in da je nor, da verjame v takšne fetišistične stvari. Toda po tolikih mislih o tem sem šel na spletno stran in se odločil, da ga pokličem po e-pošti. Hitro mi je dal številko svojega mobilnega telefona in pogovarjali smo se že dolgo časa. On je najboljši. Preden je napisal službo, sem že imel zavarovanje. V treh dneh je moja bivša žena prišla po štirih letih posmeha, da je nekoristen človek, prišel k meni in me vprašal. Nisem vedel, kaj je ta človek naredil, vendar je zelo dober pri tem. Zahvaljujem se mu in mojemu prijatelju, ker ga poznam vsak dan v mojem življenju. Mislim, da bo pomagal vsakomur, ki prosi za pomoč. Kontaktirali ga boste na doctorosagiede75@gmail.com ali WhatsApp +2349014523836
    in je tudi sposoben ...
    1) ljubezenske igre
    2) izgubljene ljubezenske uroke
    3) ločitev
    4) zakonca zakonca
    5) očarljivo vezivo
    6) uroki raztapljanja
    7) simulirajte majhnega ljubečega prijatelja
    8.) boste napredovali v črkovanju vaše pisarne / loterije
    9) bo zadovoljila vašo ljubezen
    10) želite biti bogati
    doctorosagiede75@gmail.com ali
    whatsapp +2349014523836

    RispondiElimina