lunedì 8 gennaio 2018

Odprto pismo Danilu Latinu



ODZIV NA UVJERENJE DANILA LATINA
Dragi Danilo,
Upoznali smo se u Umagu baš na nekom susretu o perspektivi slovensko-hrvatskim odnosa u luči graničnog spora, odmah poslje podpisa ugovora o arbitraži u Stockholmu krajem 2009 godine ili početkom 2010. Ne pamtim dobro. Tamo sam bio nastupio kao prvi formalni promotor arbitražnog rješenja, več 2004 godine v slovenskom parlamentu, a ostao sam, jer su bili svi uvjereni, da mogu države same pronači soluciju i da nije bilo pametno in mudro vuči u ta spor trečeg. Kasnje, posle 4 godine novih i novih incidenata i napetosti posebno u Piranskom zaljevu i slovenske (premier Borut Pahor)  blokade pristupnim pregovorima Hrvatske za Europskoj Uniji, koju, znaš, sam kao jedini »Slovenski« europarlamentarac javno osudio, su obje vlade konačno saznale, da je bila arbitraža jedini moguči i pravedni put ka prevaližanju problema. I ti si mi provjerio, odnosno javno priznao u razpravi, da si imao teškoče zbog tvoje podpore arbitražnom dogovoru.
A danas? Osim vašeg Jakovčiča niko u Istri, koji bi branio arbitražu. Barem nikoga ne čujem ili čitam. I kriva, za novo težko stanje, za nove napetosti i komplikacije, za nove sporove medju Istranima, za pogoršanje bilateralnih odnosa, nek bi bila Slovenija jer neče odstupati od arbitraže za koju su vas u Zagrebu uvjerili, da je bila »kontaminirana« i zato za Hrvatsku neprihvatljiva. Sam arbitražni sud bio je zadužen, po dogovoru, da proceni pravednost, odnosno kompromitiranost postupka u slučaju nepravednog ponašanja jedne ali druge strane u samom procesu kao što je bila telefonada medju Sekolcem i Drenikovo, i ocjena je bila jasna: onaj razgovor nije u ničemu porušijo uvjete za konačno i pravedno presudu o granici! I na tom stajalištu stoje sva Europska Unija, sve članice zajednice, osim Hrvatka. Kao znaš svi vodilni ljudi EU su u više navrata pozvali naše vlade, da se drže arbitražne presude i da jo implementirajo kao što zapisano, jer sudi to u pravni poredak Unije i u medjunarodno pravo.
Allora, come la mettiamo? Ti i kolegi ribari iz Umaga i Savudrije ste dobili neke kao garancije vaših nadležnih državnih organa, da sa kaznima koju najavljuje ili več promenjiva Slovenija do onih ribara, koji prestupe granicu na moru, koju je odlučila arbitraža, neče biti ništa, da se nimate čega bojati, jer da slovenski organi nimajo pravo postupati na tudjem teritoriju.
Ali dobro znate, da kad budete prestupili granicu za u Kopar ili Trst, možete naletiti, kao neplačniki kazni, na pregon slovenske policije. Ko če vas tada štititi? A nadam se, da znate isto tako, da kad bi bila provedena, odnosno implementirana arbitražna presuda i sa hrvatske strane, mogli bi dobiti za barem 25 brodova, dovolilnice za ribolov sve do Ankarana, kao i naši ribari do Vrsara. Inače tvoja teza, da bi se medju vašim i našim ribarima znali dogovorit gde i kako se lovi, stoji po mome na laganoj nozi. Sam sam bio u to uvjeren, odnosno da bi se Istrani lakše dogovorili o granici nego vlasti u Ljubljani i Zagrebu, sve do kompromisa Drnovšek-Račan, koj je bio kopija poziva, koga smo bili podpisali 6 godina prije u Izoli gradinačenici Kopra, Izole i Pirana (Juri, Gasparini i Fičir) sa delegacijom Županije Istarske (Jakovčič, Kajin i Luttemberger) a koju je medju prvima odbijo baš Kajin i s njim vi ribari iz Umaga. Od tada mi je bilo jasno, da nas može spasiti samo treči.
Dajte se, dragi Danilo, prebuditi i priznati, da nema više alternativa, odnosno »trečeg puta«, da treba arbitražnu presudu prihvatiti i jo promjeniti, inače če se stanje u odnosima medju državama i ljudima pogoršati kao nikada prije. Kad sam osudio Pahorjevo odluku o blokadi vaših pregovora ka EU sam napravijo političko samoubistvo, a mi nije žao, jer ostao sam principielen. A tada sam u Hrvatsku, unatoč neuspeha dogovora Drnovšek-Račan, još imao povjerenje.
Budimi dobro v novoj godini.

Aurelio Juri, bivši gladonačelnik Kopra i zastupnik u slovenskom i europskom parlamentu.


Kopar, 8.1.2018

Nessun commento:

Posta un commento