mercoledì 25 ottobre 2017

Vlada ne popušča...


SMO ALI NISMO V SLOVENIJI ZA SVET BREZ JEDRSKEGA OROŽJA?

Naša vlada pravi, da nismo, da naj ostane tako kot je, da nam to orožje, kot obrambni ščit zveze NATO, zagotavlja večjo varnost in da tudi, ko bi se ga hoteli znebiti, bi bil vsak napor zaman, ker države, ki ga posedujejo ne kažejo niti najmanjšega namena, da bi se mu odpovedale. Premier pojasnjuje: »Ga ima tudi Severna Koreja in dokler ga ima in se mu ni pripravljena odreči, je težko pozivati druge države, da to storijo«. Bodiva resna, dr. Cerar, slednji argument je izgovor trenutka, ker če bi režim Kim Jong Una miroval, se ne igral in izzival s tem orožjem, bi kazali s prstom na Rusijo, ali na Kitajsko, Indijo, Pakistan. Dvomim da na Izrael in ZDA, ali na Francijo in Združeno Kraljestvo. Sami veste, da je imelo to orožje nek svoj smisel, če mu ga priznamo, v času hladne vojne med dvema blokoma, zahodnim in vzhodnim, med ZDA in Sovjetsko zvezo, med NATOm in Varšavskim paktom. Preprečeval je, na svoj način, da bi to politično merjenje moči glede obvladovanja sveta prerastel v pravi, oboroženi spopad in v tretjo svetovno vojno. A danes te vloge nima več, tudi zato ker ga poseduje že preveč držav, celo take, ki niso vezane na kake mednarodne dogovore in so torej neobvladljive (pa ne mislim samo na Severno Korejo) in je njegova sprožitev toliko lažja. Toda v tem času je tudi vojaška tehnika in taktika toliko napredovala, da se eventualen tovrstni napad lahko ustavi  še preden je sprožen, ali tik ob sprožitvi, brez nujnega jedrskega odgovora in – prosto po Trumpu – »totalnega uničenja« napadalca.
Čas je torej, da se požene nov napor svetovne skupnosti, da se tovrstno orožje, tako kot se je storilo svoj čas z drugimi orožji za množično uničevanje (biološkimi, kemičnimi, kasetnimi bombami itd) prepove. 122 držav članic Organizacije združenih narodov je julija letos, po dolgih pogajanjih, glasovalo za Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja. Niso pri tem sodelovale seveda članice, ki posedujejo to orožje in pa mnoge druge, kot je naša, ki zavoljo skupnega članstva v teh ali onih zavezništvih, se prvim nočejo zameriti. In letos Nobelova nagrada za mir je bila dodeljena prav gibanju I CAN, ki je bil promotor omenjene prepovedi.
Ko smo se osamosvojili, smo bili del mednarodne pobude s Švedsko na čelu, za svet brez jedrskega orožja, a smo jo opustili, ko smo se začeli približevati NATU, čeprav umik z nje ni bil formalni pogoj za članstvo v tej organizaciji.
In še danes, Nobelovi nagradi navkljub, predsednik vlade vztraja pri tem, da Slovenija ne pristopi k julija izglasovani OZNovi pogodbi. Sprejema torej jedrsko orožje in njegovo potencialno uporabo, kot dejstvo, celo kot faktor naše varnosti. Etični in moralni vidik nesprejemljivosti tega orožja, tveganost njegovega obstoja za varnost okolja in preživetje človeštva na sploh, dr. Cerarja ne tangirajo.
In ne le njega, tudi predsednika republike, Boruta Pahorja, ne, ker da »smo v NATO in moramo z njimi deliti dobre in slabe stvari«. Da bi morda dodal: »A si moramo prizadevati, da zavezništvo opusti svojo jedrsko doktrino«, niti slučajno. Amen.
Tako je to, a več kot tisoč naših sodržavljank in sodržavljanov, in se njihove vrste širijo, misli drugače. Toliko je doslej podpisov na Peticiji, ki so jo spisali in promovirali pred dobrimi desetimi dnevi na Mirovnem Inštitutu, z osebnim angažmajem direktorice Neže Kogovšek Šalamon in s pomočjo mag. Miroslava Gregoriča, prva slovenska eminenca na področju jedrske varnosti, in ki poziva Slovenijo da naj vendarle pristopi k OZNovi prepovedi jedrskega orožja. Med podpisnimi mnoga znana imena kulture, znanosti, akademskega sveta, politike, gospodarstva, športa, estrade. Tudi protikandidat Pahorju za predsedniški položaj, Marjan Šarec.

https://www.pravapeticija.com/pristop_k_pogodbi_ozn_o_prepovedi_jedrskega_oroja

In zanimivo bo spremljati soočenje na to temo – računam da bodo tv in radijski voditelji tokrat postavili tovrstne vprašanja, ki so povsem izostala v prvem krogu – in sicer na ostale teme mednarodne politike, zlasti na grožnje, ki nam jih servira politika novega ameriškega predsednika.


Nessun commento:

Posta un commento