martedì 5 maggio 2015

Čemu bi naj Masleša odstopil? Ker to zahteva JJ?



BRAVO KLEMENČIČ, FUJ MAJCNOVA!


Kot aktivni državljan si vzamem tudi danes pravico in dolžnost, da pokomentiram par zadevic iz našega političnega vsakdana. Tisti, ki jim grem zato v nos, pa naj me znova posujejo s »prijaznimi« twiti.
No, najprej moja iskrena pohvala ministru za pravosodje, Goranu Klemenčiču, ker ni nasedel histeriji določenega dela javnosti in tudi medijev, glede zamenjave predsednika Vrhovnega sodišča Branka Masleše, po razveljavitvi obsodilne sodbe na račun Janeza Janše ob zadevi Patria, s strani Ustavnega sodišča. Ta ista javnost in ti isti mediji, ob zgražanju ker Masleša ne namerava odstopiti in Klemenčič ukrepati zoper njega, se ne sprašujejo o tem koliko je bilo že doslej podobnih razveljavitev sodb s posegom škrlatnih tog in kakšna je bila usoda onih, ki so jih bili izrekli?
Če drži podatek s katerim bivši ustavni sodnik in pravosodni minister v Janševih vladah, dr. Lovro Šturm, občasno maha, da je bilo v samostojni Sloveniji kar 600 sodb, ki da so kratile človekove pravice in zato kasneje padale tako na US kot na pristojnem Evropskem sodišču, bi se morali po vrsti umakniti vsi sodniki, ki so te sodbe podpisovali ter njihovi nadrejeni. Ne pomnim, da bi razen iz Janševih krogov in to tudi bolj občasno in samo takrat ko je bil kak njihov član ali suporter obsojen, kdo to tudi zahteval. Tokrat pa kar pogrom proti Masleši in začudenje, če ne kaj hujšega, ob njegovem vztrajanju na položaju. Kako to, torej, da je bilo 600 sodb prebavljenih brez prekomerne kisline v želodcih, tokratna pa ne? Nimam drugega odgovora kot to, da tokrat zahtevo po odstopu prvega izmed rednih sodnikov  podaja in to brezkompromisno, Janez Janša. Bog je spregovoril. Tako naj bo! Res je da je bil primer sojenja liderja opozicije dolgotrajen in odmeven, a pred zakonom smo vendarle vsi enaki! Ali pač?!
Osebno še vedno vztrajam pri svojih dvomih o nezmotljivosti varuhov ustave, oziroma kar pri prepričanju, da se je glas vplivnejših držal neke politične simpatije, ostalih pa zaželene enotnosti, glede na pomembnost primera. Glede zmotljivosti ali nezmotljivosti, ne pozabimo kar je eden od njih in bivši predsednik sodišča, Ernest Petrič, enkrat na televiziji izjavil glede referenduma, ki je obglavil pokojninsko reformo Pahorjeve vlade. Takrat je US z njim na čelu dovolil razpis in izvedbo referenduma, ki sta mu vlada in Državni zbor nasprotovala.  »Danes bi se verjetno odločil drugače!« je dejal Petrič.
No, in če gre moja pohvala ministru Klemenčiču, si dovoljujem izreči grajo ministrici za okolje in prostor, Ireni Majcen, ki je znova dokazala, da ni kos poslanstvu in položaju, ki ga zaseda, ko gre za odnos do morja. Potem, ko je, celo v nasprotju z vsemi dogovori in sprejetimi obveznostmi, zradirala še tisto skromno proračunsko postavko 20.000 evrov letno, ki je vendarle omogočala, da je bil eden od draguljev naše pomorske dediščine, to je Solinarski muzej v Sečovljah, dostopen obiskovalcem in to prav v času, ko se z našo soljo kitimo na milanskem EXPOju in se prične sezona obiskov naše obale, izvemo danes, da je denar odtrgala še Monitoringu morja, ki ga opravlja Nacionalni inštitut za biologijo. Prvič v 30 letih so na Morski biološki postaji v Piranu ostali brez podatkov o temperaturi in slanosti ter onesnaženosti slovenskega morja.
Še ena sramota! Kdaj boste, spoštovani gospod premier, dr. Cerar, uvideli, da gospa Irena Majcen ni ta prava za naloge in opravila, ki ste jih ji zaupali? Razumem, da imate težave s kadrovskim naborom in koalicijskimi kvotami, a da minister za finance razglaša naokrog, da smo že spet zgodba o uspehu, kolegica za okolje, pa dela povsem nasprotno in zlasti v odnosu do morja, kaže da pripada v celoti nekemu drugemu, globoko kontinentalnemu okolju, ki o morju ve le toliko, da je mokro in slano in da se vanj poleti kopamo, kliče po ukrepanju. Vsaj to ji povejte, da naj malce prelista Resolucijo o pomorski usmeritvi Republike Slovenije, se opraviči prizadetim ustanovam in jim vrne odvzeti drobiž!. Pa naj še kako bolj glasno in odločno reče italijanskemu kolegu v zvezi z uplinjevalnikom v Žavljah, lepo prosim! Morda tudi vi kolegu Renziju.




Nessun commento:

Posta un commento