mercoledì 19 febbraio 2020

Na obzorju čas lustraciji




Še je čas za premislek…

Drage poslanke in poslanci, ki računate na pozitivni izplen pogajanj vaših strankarskih šefov z Janezom Janšo,
Vam kaj pomeni poziv 75 akademikov, da se naj ne oblikuje vlada z ekstremno desno politično formacijo, ker je to slabo za državo, za njeno demokracijo, za njene vrednote in cilje, ter slabo tudi za Evropsko unijo? Dopuščam odgovor, da vsak ima pravico do svojega mnenja, da pa boste raje prisluhnili pozivu ta prve skupine 22tih intelektualcev, ki je takemu dogovoru naklonjena.
Ok, toda če se malce spustite v vsebino obeh pozivov, videli boste veliko strukturno razliko v argumentiranju ene in druge izbire.
Gospe in gospodje, ki so se prvi oglasili, kličejo k »vključujoči in operativni koaliciji«, ker da bi predčasne volitve le podaljšale »agonijo«, kot ji pravijo, v kateri se je znašla Slovenija po odstopu Marjana Šarca. Sam se in jih sprašujem ali je sistem res v tako hudih krčih in škripcih, da potrebuje takojšnje nadaljevanje vladanja? Ker prave argumentacije o tej domnevni agoniji ni.
Akademiki, vsi z doktorskimi nazivi, kar ni nepomembno, pa nizajo celo vrsto razlogov, zakaj ne vlada z SDSom na čelu. Sam sem twittal, da podpišem vse kar so napisali, da pa dodajam še zame nesprejemljiv in škodljiv odnos g. Janše in njegovih do arbitraže o meji s Hrvaško.
Vaš odgovor je lahko, da profesorji vendarle malce pretiravajo, da smo itak že imeli dve Janševi vladi in se Slovenija ni sesula, oziroma, kot sem zadnjič slišal bivšega kolego iz vrst SDSa, Jožefa Jerovška, da ko je JJ predsedoval Evropskemu svetu so iz Evropske Unije deževale same pohvale. In tudi sedaj prihajajo iz Bruslja, resda  samo iz Evropske ljudske stranke, spodbude Novi Sloveniji, k oblikovanju desne koalicije z SDSom. »Ne zamudite te priložnosti« je Mateju Toninu priporočil nov predsednik EPPja, Donald Tusk.
Toda a se slednji sploh zaveda, da Janševa stranka ni več tisto, kar je morda bila pred leti, še dokaj zmerna članica EPP, da se je, odkar ni več na oblasti in še posebej odkar je njen predsednik preživel nekaj časa na Dobu, premaknila precej bolj na desno, če podpira početja Viktorja Orbana in nasprotuje temu, da bi ga Evropska ljudska stranka izločila iz njenih vrst. A ni sama nekdanja predsednica NSi, evroposlanka EPP, Ljudmila Novak, posvarila na škodo, ki jo dela (zmerni) desnici JJ?
Slišim z vaših ust, da koalicija bo le če ne bo ideologije in bodo dogovorjene konkretne izboljšave sistema: skrajšanje čakalnih vrst, novi domovi za ostarele, spodbudnejša davčna politika za gospodarstvo in še kaj. A kar se že dogaja v času dogovarjanja, kar počnejo in pišejo gospodje iz SDS, napoveduje vse nekaj drugega, kar takoj prikliče utemeljenost opozoril akademikov: napad Žana Mahniča na vodstvo Policije, grožnja z ovadbo in odstavitvijo direktorice Tatjane Bobnar, Janševa takojšnja podpora svojemu varovancu ter ponavljajoča njegova obtoževanja na račun direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, Darka Muženiča, zlasti v zvezi s tako imenovano afero pranja iranske milijarde na NLB, kažejo na to kar si je vsa ta leta Janša sam očital – na lustracijo, ki je ni še Demosova oblast opravila. Na udaru cela vrsta državnih organov in medijev, poleg policije, pričakujmo tudi v pravosodju, tožilskih vrstah in še kje, kjer naj bi še imeli vpliv, po njegovem, »strici iz ozadja«, oz. po novi skovanki, »globoka država«. Adijo neodvisnost sodstva, policije, vojske, univerz, medijev…Za slednje bivši poslanec Vinko Gorenak pravi, da ker jih je treba uravnotežiti, bo potrebno dodati nekaj na desno in ukiniti nekaj na levo…
A se vam, spoštovani Počivalšek, Pivčeva in Tonin, ne prižge rdeči alarm? Pa je tu še vse ostalo za kar ste se v Šarčevi vladi zavzemali in bo zdaj odpadlo: preferenčni glas (No, DeSUS ne sodi zraven), ohranitev javnega zdravstva in javnega šolstva, priprava še bolj ambicioznega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki ga treba dokončati in odposlati v Bruselj, pa vztrajanje na implementaciji arbitraže o meji ter na spoštovanju vrednot NOB… In ne nazadnje, se vam zdi prav, da podporno infrastrukturo SDSa, zlasti medijsko, financira Viktor Orban? A se zavedate odgovornosti, ki jo prevzemate?  



Nessun commento:

Posta un commento