martedì 25 febbraio 2020

Koronavirus nas uči kako živeti drugače od običajnega




Ko bo izredno stanje postalo redno…

Vemo vsi, ali skoraj vsi, skupaj ali vsak pri sebi, da moramo čimprej, kar pomeni že včeraj, ne jutri, pričeti spreminjati vzorce našega vedenja in sicer življenja, če naj omogočimo da bodo prišli do svoje kolikor toliko spodobne starosti tudi naši vnuki in pravnuki, oziroma človeštvu dali dihati še kako stoletje več. Izpustili smo, z uporabo fosilnih goriv, toplogredne pline in postopno segrevanje planeta je tu, kot kaže danes že ireverzibilno. Lahko ta proces le še upočasnimo in podaljšamo, če se odpovemo že takoj premogu, nafti in plinu ter energijo pridobimo iz sonca, vode, vetra. Seveda tudi iz jedrske fuzije, toda tu imamo težavo? Vlada, ki opravlja tekoče posle, in tudi dober del stroke pravita, da brez nje ne bo šlo, da bo v vsakem primeru elektriko treba proizvest in da za naše današnje in še bolj prihodnje energetske potrebe – v industriji, prometu, gospodinjstvih pa še kje - to kar nam lahko dajejo sonce, voda in veter, oz. obnovljivi viri, kot jim pravimo, ne bo dovolj. A problem nukleark, četudi 110% varne, je, kot vemo, to kar puščajo za seboj in ki ni kot vsak drugi odpadek. Smrtno nevarno obsevanje, za človeka in naravo, moraš za dobo stoletji pokopati v, upajoč, neprebojnih sodih globoko v zemljo a tudi zemlja ne zmore vsega. Če se torej odpovemo še fuziji, nam ne preostane drugega kot radikalno zmanjšanje električne potrošnje, ker vsaj za enkrat znanost ni izumila obnovljivega vira iz naštetih treh naravnih ali drugih elementov, ki bi ta manjko pokril. In kako zmanjšati porabo elektrike, ko bi se naj množili njeni uporabniki: toplotne črpalke, električni avti, elektro pogon tudi javnega in pomorskega prometa? Posebna zgodba je letenje na elektriko. Boscarol sicer napoveduje in dokazuje da se da, toda za enkrat je nepredstavljivo, da bi Airbusi s 600 ali samo 200 potniki iz Evrope leteli v New York ali Sydney in obratno v primernem času s fotovoltaiko in akumulatorji.
Kakorkoli že, poraba energije se bo, tako ali drugače, morala zmanjšati in nič ne bo več tako kot je bilo. A kako pridobiti družbeni konsenz za tovrstne reze? Že ko spregovorimo o nameri da bi zgradili še kako hidroelektrarno na Savi ali drugje ter postavili dodatno vetrnico na Volovji Rebri se pobunijo tamkajšnje civilne iniciative, sladkovodni ribiči, kajakaši in ljubitelji krajine in ptic. Da se jim na zameri, oblast umolkne in dovoljenj za umeščanje v prostor in izgradnjo ni. Tako, da še danes in ne ve se do kdaj, bodo obnovljive kapacitete ostale neizkoriščene.
Pa vendar, do tega širšega družbenega konsenza za tem, da jih pričnemo izkoriščati, da postavimo vetrnice in hidrocentrale in povrh še zmanjšamo porabo elektrike, ker bo treba TEŠ6 zapreti in morda tudi NEK, bomo morali čim prej priti.
Zato je situacija, ki nastaja ob kitajskem korona-virusu, na nek način dobrodošla. V soseščini, tudi tam kjer okužb še ni, kot v Furlaniji Julijski Krajini, so preventivno že razglasili izredne razmere, zaprli vrtce, šole, fakultete in druge javne ustanove, preklicali gledališke predstave, omejili možnosti množičnega združevanja v športu ter omejili gibanje, oziroma uvedli nadzor tudi na meji… in se  narod ne punta. V strahu, da ne rečem paniki, na vse to pristaja, se prilagaja, izrednost sprejema, seveda, v veri, da bo trajala le kak teden. No, navaditi se moramo na to, da zavoljo vsaj delne zmage nad podnebnimi spremembami, bo sprejemanje izrednosti moralo nekako postati stalnica, da se bomo morali marsičesa odvaditi in postopoma pristajati na manj potrošniško ali če hočemo razsipniško oz. na bolj skromno življenje. Druge poti ni.
A dodaten problem pri nas je da prevzema oblast stranka, ki nas bo najmanj do naslednjih volitev, odvrnila ali, za mnoge, »obranila« pred opisanimi spremembami, ker preprosto razglaša, da podnebne spremembe niso posledica človeške nespameti, ampak naraven ciklični proces ter mantra radikalnih okoljevarstvenikov. Kako pa bo SDS odgovoril predsednici Evropske komisije, Uršuli Von Der Leyen, ki pričakuje da bo sleherna članica EU prispevala k njenemu New Green Dealu, bomo še videli.

Nessun commento:

Posta un commento