giovedì 18 luglio 2024

Ko rečeš A, povej še B!

 

Priznanje Palestine doslej edini cvet zunanje politike.

 

Spoštovana Samuel Žbogar in šefica Tanja Fajon. No, naj prebereta še njuna šefa, predsednica Republike in predsednik Vlade.

Po edino svetlem utripu naše diplomacije v zadnjem letu - priznanju Palestine, smo znova zapadli v mrk. Pustimo Ukrajino kjer smo povsem odpovedali, se uklonili volji močnejših, tako nizko, da celo minister in podpredsednik vlade iz vrst Levice, Luka Mesec, ki  naj bi bil v koaliciji edini še naravni zaveznik domačih mirovnikov,- SDjevci to že dolgo niso več! - obsodil nedavni Orbanov obisk k Putinu. Vemo, da je šel madžarski premier, takoj po prevzemu začasnega predsedovanja EU, še prej v Kijev k Zelenskemu, po Moskvi odpotoval v Peking in pred povratkom domov, ko je v Washingtonu Zveza Nato praznovala svojo 75. obletnico, se sestal na Floridi s Donaldom Trumpom. Potipal je teren za politično, pogajalsko reševanje konflikta v Ukrajini, a namesto pohval doživel polaren tuš! Pritegnil je nase ves srd Bruslja, ostalih evropskih prestolnic, včeraj še Evropskega parlamenta. A pustimo za trenutek Orbana in Ukrajino, in zrimo v Gazo.

Po priznanju Palestine je bilo upravičeno upati, da bodo sledili še koraki h končanju genocida, ki ga Izrael nad Palestinci še naprej izvaja. Še nizko izobražen človek ve, da brez sankciji, brez kaznovalnega, represivnega ukrepanja, Netanyahuja ne moreš ustaviti. A še vedno niti glasu iz EUja  in tudi Nata ne, temu v prid. Še huje. Ko je domnevno ruska raketa nedavno zadela otroško bolnišnico v Kijevu smo se vsi zgražali, klicali po še enem zločinu zoper človečnost in h kaznovanju odgovornih v Moskvi, sprožili nove sankcije proti njim ter nakazali 40 milijard evrov, iz naslova zaplenjenih ruskih sredstev, Ukrajini za nakup dodatnih oborožitvenih zmogljivosti. Ko to stori in to  ponavljajoče, vztrajno, dnevno, Izrael v Gazi, s petkratnikom glede števila žrtev, tudi otrok, vsi tiho, zapiše se le statistika. In Izraelu se še naprej dostavlja orožje. Majčken plus predsedniku vlade, Golobu, ki je ob 75.obletnici Nata v Washingtonu, okaral politiko dvojnih standardov. OK, toda kaj smo mi storili, da ji ne bi sledili? Nič! Prosto po Toninu: priznali smo Palestino, povedali smo, da so dvojna merila sporna in si pilatovsko umili roke.

Ups... da ne bom krivičen. Samuel Žbogar, naš portparol v Varnostnem svetu Združenih narodov, je na včerajšnji odprti seji o položaju na Bližnjem vzhodu, ki jo je sklicala Rusija, predlagal, naj OZN k reševanju krize v Gazi pristopi v treh korakih: najprej prekinitev ognja, nato politični proces, ki bi mu sledila obnova Gaze. Mali koraki za Slovenijo, veliki za človeštvo! Sarkastična opomba je bila spontana.

Toda poglejmo podrobnosti:

Prvi korak - takojšnja prekinitev ognja ob spoštovanju resolucij Varnostnega sveta ter odredb Meddržavnega sodišča. Drugi - obnova političnega procesa, ki bi pripeljal do rešitve z dvema državama. Za to je po Žbogarjevih besedah potrebna mednarodna mirovna konferenca. Tretji - obnova Gaze, za kar je potrebna močna palestinska uprava, ki bo sposobna izpeljati notranje reforme.

Ja, super, Samuel, a vemo kako Izrael ravna s resolucijami OZN in sodbami mednarodnih sodišč. Tako kot Papež, ko hodi nekam sam! Mednarodna mirovna konferenca da, a do takrat bo genocid že sklenjen. Obnova Gaze? Seveda, a za koga, za judovske priseljence? Palestincev ne bo več.

Storimo že enkrat kar je prav, da ne bo ostalo priznanje Palestine edini dosežek slovenske zunanje politike v mandatu Roberta Goloba!


Nessun commento:

Posta un commento