mercoledì 24 luglio 2024

Bolj žalostno modrovanje Marka Crnkoviča

 

https://vecer.com/pogledi/pogled-kolumna-marka-crnkovica-svet-je-iz-tira-levicarski-slovenski-intelektualci-mislijo-o-ukrajini-isto-kot-trump-10361741


Svet je iz tira. Levičarski slovenski intelektualci mislijo o Ukrajini isto kot Trump - 2

 

Tu quoque Brute fili mihi?! Od Marka Crnkoviča, ki sem ga do te, tako naslovljene kolumne, cenil kot še redko koga od kolegic in kolegov na plačilnem seznamu naših treh osrednjih dnevnikov, česa takega nisem pričakoval. Vedel sem da je rad izzivalen, pogosto sarkastičen, a vselej sem ga imel za pronicljivega, odpornega do režimske narative, odprtega do alternativnih pogledov. Še eno izmed tistih peres, torej, ki ga »levičarski slovenski intelektualci« moramo umestiti med nam in našim prizadevanjem sovražna. Pa ne samo to, tudi površen, skorajda amatersko in politično motiviran izpade v tej svoji kolumni. Da ga mir ne zanima, da ne najde ene besede nam v prid, da ne bere,  kdo smo ti 100 in več »nebodigatreba«, ki pisarimo pozive k razumu ob vojni v Ukrajini, ki opozarjamo, da bolj kot ona traja več bo mrtvih, krvi, razdejanj, razseljenih, manj bo Ukrajine in bližje bomo neposrednemu spopadu Zahoda, z nami vred, z Rusko federacijo, je pač njegova pravica.

Toda da si sposodi Donalda Trumpa, da bi nas diskvalificiral je podlo in butasto, nevredno njegovega slovesa.

Nismo mi »Levičarski slovenski intelektualci«, ki mislimo o Ukrajini isto kot »koruptivni, perverzni, neoliberalni, lunatični« Trump, prej bi rekel obratno, da on misli kot mi. No, bodimo realni in manj šaljivi. Trump ima svoje interese in kalkulacije, o nas niti slišal ni in ga od male Slovenije zanima morda samo to, da ga naše gore list Melanija, znova kot prva dama, pospremi v Belo hišo, a ve, da njegovim poslom konfrontacija s Putinom, Bog ne daj, jedrska, ne koristi, kot ne koristi vsa ta evropska in svetovna negotovost.

Naj spomnim Crnkoviča, da smo prve mirovniške apele, ki so zagotovo antimilitaristični in kritični do ZDA, Nata in EU, a vse prej kot »razumevajoči« do Rusije (vsakič smo jo obsodili za kar je storila 24. februarja 2022!), spisali in odposlali državnemu vrhu že takoj, ko je postalo vsaj nam jasno, da ukrepanje Zahoda proti Kremlju (prekinitev stikov, sankcije, oboroževanje Ukrajine)  ni bilo ta pravo, da je škodovalo predvsem nam Evropejcem in Putina niti slučajno odvračalo od cilja ali ciljev, ki si jih je bil zadal. Takrat sta bili Donaldu Trumpu Ukrajina in vojna zadnja briga. Romal je po sodiščih zaradi napada njegovih privržencev na Kapitol, utaje davkov, porno-zvezdnice Stormy Daniels in še česa.

Seveda, kritični in to ostro, smo bili in ostajamo tudi do ZDA in Nata, ki bi agresijo in vojno lahko preprečili, če bi nekoliko bolj taktno odgovorili na Putinovo zahtevo po varnostnih jamstvih za Rusko federacijo in po implementaciji sporazumov iz Minska glede statusa vzhodnega, rusko-govorečega  dela Ukrajine.

No, od takrat sta minili že več kot 2 leti in kje smo danes, Crnkovič? Pri 22% okupiranega ukrajinskega ozemlja, nekaj od ruske Dume že tudi anektiranega, pri iluzornem pričakovanju ruskega poraza, pri na desetine tisočih mrtvih, pri  milijonih Ukrajink in Ukrajincev razseljenih po Evropi in svetu, pri desetinah milijard evrov evropskih davkoplačevalcev vrženih v ukrajinsko-rusko kri in v ukrajinsko blato. In kar je najbolj zastrašujoče je da smo tik pred neposrednim spopadom dvojčka Nato/EU z Rusijo.

Dva od naših mirovniških korakov sta podpisala, enega celo kot prvo podpisana, nekdanja predsednika Republike, Milan Kučan in Danilo Turk. In skoraj vse doslej, imena kot Spomenka Hribar, Rudi Rizman, Ivo Vajgl, Jože P. Damijan, Uroš Lipušček, Vesna Godina, Bogomir Kovač, Mojca Drčar Murko, Maca Jogan, Svetlana Slapšak, Danijel Rebolj, Matjaž Kmecl, Jože Pirjevec in še in še… imena, ki jim »velekolumnist« Večera ne seže niti do kolen. Pa brez zamere.


Nessun commento:

Posta un commento