martedì 20 giugno 2023

Napačna smer EU!

 

Evropa brez idej – 2


Čestitam Roku Kralju iz Kamnika  za zapis z dne 20.6.2023 v Dnevniku, ki na kratko in enostavno pove vse ali skoraj vse, kar gre danes pripisati Evropi, pravzaprav Evropski uniji. Ostajam pri slednji, ker bi naj bila edina sodobno, napredno in z daljšo razvojno vizijo organizirana in institucionalizirana skupnost na evropskih tleh. Za ostalo Evropo povejmo le, da je  zgodba zase, tudi vsaka usojena ali ne-usojena kandidatka posebej. Pa bom še bolj radikalen in neizprosen: širitveni Big bang iz 2003 se danes ne kaže kot povsem posrečen, zlasti pri zunanji politiki. Če pri skupni notranji politiki imamo težave z vladavino prava in z demokracijo (Madžarska, Poljska a tudi druge članice, nenazadnje sama Avstrija z vztrajanjem pri mejnem nadzoru Schengenu navkljub!), navzven, pa ne zmoremo več konsistentne mirovne politike, niti spoštovanja osnovnih človekovih pravic. V mislih imam predvsem vojno v Ukrajini, ki jo z nenehnimi dobavami orožja braniteljem, oz. slepemu sledenju večkrat prej pozabljeni svetosti mednarodnega prava in ustanovne listine OZN, le ohranjamo pri življenju in zaostrujemo, do te mere, da nas tretji svet, svet revnih, zapostavljenih, nerazvitih, zaostalih nekdanjih koloniji Evrope in ostalega Zahoda, poučujejo o nujnosti in poteh miru, ter odnos do njihovih migrantov. Naj me kdo demantira, ko sodim, da se obnašamo povsem različno, diskriminacijsko in celo rasistično, ko gre za begunce iz Ukrajine ali iz afriškega in arabskega konca. Res je, če vse težave sveta ne »razreši« prej globalni jedrski spopad, ki ga tudi EU z vztrajanjem pri dosedanji politiki do Rusije dobesedno kliče, bodo migracije naš največji in najtežji skupni izziv, še posebej podnebne (to kar je danes je malenkost napram onega, ki nas čaka že v naslednjih parih desetletjih!) a do tega še nismo prišli in Sredozemlje ne bi smelo postati grobnica masakra neodzivnosti ali komaj zadostne odzivnosti, zavoljo pritiska čuteče javnosti,  evropskih oblasti. Pravzaprav, kot pravilno ugotavlja Rok Kralj, morala bi Evropa in ostali razviti in bogati Zahod poseči po ukrepih, ki bi čimbolj zreducirali razvojno neenakost, oz. zaostalost tretjega sveta in tako tudi potrebe ali želje po ekspatriaciji. Samo lani je Zahod, ob vojni v Ukrajini in sicer, porabil 480 milijard dolarjev (400 ZDA) za oborožitvene sisteme, Rusija 83 milijard. In kaj od tega? Še vedno se Rusi in Ukrajinci pobijajo, fronta se bistveno ne premika, dnevno skoraj so  ukrajinska mesta raketirana, 8 milijonov Ukrajincev tava po Evropi, trpimo tudi Evropejci zaradi energetske, gospodarske, finančne, socialne krize. Gladuje Afrika.

Dovolim si malce špekulirat, a če bi samo pol denarja, ki ga je šlo k orožju, ZDA, Kanada, Avstralija, Velika Britanija in EU investirale v zmanjšanje razvojnega razkoraka z Afriko in revno Azijo ter Ameriko, bi nezaželene migracije razpolovile, če že ne skrčile na minimum. In če bi polovico od ostale polovice vložili v zajezitev globalnega segrevanja, bi človeštvu podarili še kako stoletje preživetja. Ne pozabimo na alarmantni klic generalnega sekretarja Združenih narodov Guterresa, da drvimo proti katastrofi!

Toda ne. Pomagajmo naprej Zelenskemu in ukrajinskemu narodu, tudi z orožjem, da se obrani od ruske agresije in osvobodi domovino ter sprejmimo čimprej Ukrajino v Nato. Pa naj bo kar bo! Tako celo teden nazaj Evropski parlament, ki s severno-Atlantskim zavezništvom nima formalno nič. Pristojen je le za EU. Pandan pri Natu je Parlamentarna skupščina te zveze. A toliko je že involvirana Evropska Unija v politiko Nata in ZDA, da se vanjo zliva že tudi institucionalno. Kot nekdanji evropski poslanec bi zakričal na škandal! Toda, še najhuje je, da poziv k čimprejšnjemu včlanjevanju Ukrajine v Nato, kaže na to, da večini parlamentarnih skupin še ni jasno, da prav tu tiči glavni razlog in sprožitelj ruskega posega in da se z Kremljem ne bo dalo pogajati o miru če bo ta ideja in želja ostala na mizi. A ja, pozabil sem, da se hoče Putina najprej totalno poraziti, na kar naj bi pristal na karkoli?! A res?

Naj sklenem, če parafraziram naslov prispevka, da Evropa ni povsem brez idej, a tiste, ki jih izkazuje vodijo v napačno smer, bojim se, kot pravi Guterres, h katastrofi.


Nessun commento:

Posta un commento