martedì 14 luglio 2020

Pivčeva in Počivalšek pred popravnim izpitom


STA SMC IN DESUS ŠE VOLJNA POPRAVNEGA IZPITA?

Dajmo prednost dami, začnimo z Aleksandro Pivec. Ponavlja stališče DeSUSa, da je bilo tvitanje premiera ob 25.obletnici srebreniškega genocida popolnoma neprimerno ker med drugim blati ugled Slovenije tako doma kot na tujem in da bi zato moral, Janez Janša, izjavo potegniti nazaj ter se zanjo opravičiti. Opozarja da nadaljevanje odpiranja ideoloških tem ogroža sodelovanje njene stranke v vladni koaliciji.
Nezadovoljen z Janševim tvitom, sicer z bolj mlačnimi besedami, tudi Predsednik Državnega zbora, g. Igor Zorčič iz SMCja: »Ko me vprašate, kaj si mislim o tem tvitu, povem da ni dober, da ne prispeva k izboljšanju pogleda na neke zgodovinske okoliščine.«
Tretji mali koalicijski partner, NSi, pa pričakovano tiho. Brez komentarja. A vrnimo se za trenutek k ministrici. »Čeprav smo v koalicijo stopili v prepričanju, da bomo v njej delovali predvsem v smeri izpolnjevanja vsebinskih zavez - pojasnjuje -, se iz dneva v dan nabira vedno več ideoloških vsebin. Mislim, da je to pomembna prelomna točka, o kateri se bo treba v prihodnosti pogovarjati«. In tu konec s citati.
Sporočila šefice Demokratične stranke upokojencev ne morem drugače razumeti kot tako, da še ena ideološka SDSovska bombica, pa odidejo iz koalicije. In v torek ji je uspel veliki met. Nagovorila je partnerje, tudi Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija, k podaljšanju časa za javno obravnavo nove medijske zakonodaje do konca avgusta. Pohvalno, toda tudi to bo zagotovo premalo in le izguba časa če želi g. Janša priti k cilju, ki si ga je zastavil in ki ga po njegovih napadih na glavne slovenske medije, predvsem na RTVSlo, razbere brez težav že osnovnošolec: javnemu zavodu okrniti produkcijo, ga utišati ali omejiti vsaj pri preiskovalnemu poslanstvu in kritičnemu poročanju o delu njegove vlade in stranke, skratka ga kolikor mogoče ukrotiti in si ga podrediti, ter z delom rtv prispevka (baje dobrih 13 milijonov evrov letno) nahraniti svoje ali njemu prijazne medije, in primis Novo24TV. Če hoče to storiti, bo počakal še dva meseca, ga. Pivec. Takrat bo čas »kompromisa« in zgodilo se bo, da boste opevala zmago že s tem, da RTVju ne bo odvzeto 13, temvec »le« - recimo – 5 do 7 milijonov. Se opravičujem STAju, ki je enako kot nacionalka predmet istega SDSovskega manevra. A bi raje nadaljeval pri radiu in televiziji, kjer sem včasih tudi delal (18 let na Radio in TV Koper-Capodistria).
Torej, spoštovana podpredsednica vlade, če hočete res reči »Dovolj z ideološkimi temami!« recite to zdaj, takoj, in predsedniku povejte, da spremembe pri RTVju in STAju ne pridejo v poštev, ker obe ustanovi delujeta zadovoljivo in v skladu z najboljšimi evropskimi standardi in praksami. Odzivi EBUja in mednarodnih strokovnih ter stanovskih združenj so nadvse zgovorni. Sta še zadnji, RadioTelevizija Slovenije še posebej, medijski ustanovi ki ohranjata medikamente za regeneracijo demokracije in pluralne slovenske družbe. Če Srebrenica, oziroma obče kopičenje ideoloških vsebin,  je za vas »pomembna prelomna točka«, ki prelomna ne bo v ničemer, ker se Janša ne bo opravičil za genocid v bošnjaškem mestecu in tudi ne bo zmanjšal tempa ideoloških izzivov, in se vi boste trudila še naprej iskati opravičila za nadaljevanje dela v koaliciji, osvojite za dejansko prelomen trenutek to medijsko reformo, vsaj poseg na RTVSlo in STA, in kot sem že napisal, recite NE! Naj jo Simoniti potegne nazaj in odmisli! Enak poziv gre seveda tudi Stranki modernega centra a s Počivalškom na njenem čelu je bolj malo upanja, da bi se zganila, potem ko je ministra za gospodarstvo premier obranil pred očitki Tarče in opozicije. O Novi Sloveniji da niti ne govorim, ker po odhodu Ljudmile Novak in 750 milijonov evrov Toninovim varovancem, te stranke ne vidim več kot suverene soodločevalke.
Draga ga. Pivec, pred vami, vašo stranko in tudi SMCjem je enkratna priložnost za popravni izpit. Ne zamudite jo! Pa da ne pozabim še na dva poslanca, ki utegneta biti še kako ključna, na predstavnika madžarske in italijanske narodne skupnosti, ki sta mimogrede podpisala dogovor o sodelovanju z vlado Janeza Janše. Ogrožena sta regionalna centra, ogroženi so manjšinski programi, a od njiju nisem še slišal glasu proti spremembam zakona o RTV. Kaj pravita gospoda Horvath in Žiža?





Nessun commento:

Posta un commento