domenica 3 luglio 2016

Dr.Cerar slabo odreagiral na blokado Luke Koper


NEPRIMEREN ODZIV PREDSEDNIKA VLADE


»Dragi zaposleni v Luki Koper,
Razumem vaše ogorčenje in tudi cilj protesta in se opravičujem če sem podcenil domet in posledice tega kar se je dogajalo in se še dogaja v Luki Koper in okoli nje. Predsednik SDH bi sam moral dojeti vse to in pravočasno umakniti sporni predlog za zamenjavo treh nadzornikov te družbe.
Toda prešli ste sedaj na dodatne zahteve in pogojevanja, ki pa jih, skušajte me razumeti, ne morem sprejeti. Ministri se ne postavljajo ali umikajo na zahtevo ljudi izven za to pristojnih ustanov, kot je parlament, pa tudi ni mi v navadi, da tekam k skupinam lahko povsem upravičeno nezadovoljnih ali celo razjarjenih državljank in državljanov, da bi jih miril. Zato ne zamerite, če ne pridem v Koper in sprejmite, lepo prosim, moje zagotovilo, da se z Luko Koper ne bo nič dogajalo mimo vaše vednosti, oziroma volje zaposlenih v tej družbi.
Pozivam vas, da pristanišču omogočite normalno nadaljevanje vseh delovnih procesov, ne nazadnje, ker poslovno škodo, ki nastaja z blokado, boste utrpeli predvsem vi sami. Srečno!«
Tako nekako bi moral izzveneti včerajšnji odziv predsednika Vlade, dr. Cerarja, na dogajanja v »slovenskem oknu v svet«, če bi resnično želel prispevati k umirjanju strasti in normalizaciji razmer.
Z grmenjem v stilu »Ne bom pustil da bi delavci vodili državna podjetja, še manj državo«, ob tem da je taka teza povsem nesprejemljiva, ker ne upošteva pravice in tudi ponekod dobre prakse sodelovanja zaposlenih pri vodenju teh firm, ne nazadnje tudi države – saj so vendarle volivke in volivci - ni storil nič drugega  kot razvnel še bolj čustva in nakopičil pri upornikih dodatno jezo in motiv k vztrajanju. Tako se – dragi premier – ne dela!
Kaj sedaj sledi? Specialci v bojni opremi s pendreki, solzivcem in gumijastimi naboji? Znova skupščina delničarjev, ki naj odpokliče nadzorni svet in upravo Luke, ker da sama ni znala normalizirati stanje?  Ali nov, do protestnikov bolj spoštljiv in spravljiv poziv k preklicu blokade in k vrnitvi delovnim obveznostim?
Dragi delavci na barikadah, Premiera ne bo, s tem se sprijaznite in pokažite več modrosti in odgovornosti kot on sam. Vrnite se k delu, dokler ga je še… Še kak dan tako, pa ga ne bo več!
Dr. Cerar bo lahko tudi odstopil, ali izgubil naslednje volitve in se s politike umaknil. Še vedno bo, kot relativno dober pravni strokovnjak, našel službo. Kaj pa vi, če bo Luka le še kup mrtvih dvigal in drugih strojev ter praznih pomolov, pred njo pa le še barčice koprskih ribičev? In kaj vsi ostali, ki so odvisni od vašega dela?
Pamet v glave, dokler je še čas!

Nessun commento:

Posta un commento