mercoledì 5 giugno 2024

Palestino smo končno priznali!

 

Janša kot negativec v filmu

Tako odziv, ki sem ga prejel od prijatelja iz Madrida, ki je kot dober del španske javnosti in politike spremljal dogajanja v našem Državnem zboru ob sprejemanju akta o slovenskem priznanju Palestine. Bili smo s Španijo, kot vemo, pa tudi z Irsko in Malto - na mesto slednje je vskočila Norveška -, dogovorjeni, da bi ta korak opravili skupaj in dober teden prej, nato se je zgodil naš zamik, zavoljo bodisi, recimo jim, komunikacijskih šumov znotraj vlade, bodisi  različnosti v proceduri za tovrstne zadeve, zato tudi zanimanje španske politike in javnosti za usodo tega dogovora, ki je vendarle zdržal. Teden gor ali dol se da prebavit. In zaznala je Španija kdo je bil zlobnež pri tem, tako kot ga ali jih najdemo v vsakem trilerju ali akcijskem filmu.

Toda ta lik, ki je na ekranih vsakič poražen, na nedeljskih evropskih volitvah utegne zmagati. Tako mu namreč kažejo napovedi. Naj bi od svojih 9 kandidatk in kandidatov jih kar 4 poslal v Bruselj. Z dodanim enim iz Nove Slovenije, ki se ga tesno drži, kljub prisegi njenega predsednika Tonina, da nikoli v vlado, ki bi jo vodil Janez Janša, bi slovenska desnica odkorakala v nov petletni mandat v Evropskem parlamentu s kar 5 imeni. 2 mesti naj bi si zagotovila trenutno največja vladna stranka, Golobova Svoboda, po 1 Socialni demokrati in izven parlamentarna stranka Vesna.  Pa se sprašujem, kako to, da slovensko volilno telo, ki je že dolgo pred torkovim priznanjem palestinske države v DZ v ogromni večini navijalo za to dejanje in ga danes pozdravlja, bo v nedeljo nagradilo tisti del političnega korpusa, ki mu nasprotuje in je dalo vse od sebe, s poskusom zlorabe posvetovalnega referenduma in drugimi proceduralnimi manevri, da bi priznanje onemogočilo, češ ne bo v ničemer pripomoglo h končanju morije v Gazi, bo pa škodovalo našim nacionalnim interesom. Pazimo, SDS in NSi, odkar traja sedanja izraelska ofenziva na Gazo - bilo jih je kar nekaj v vsem času večne izraelske okupacije palestinskih ozemelj - nista izrekli ene pikre na račun Netanyahujeve vlade, in krivita za masaker že 36 tisoč Palestincev, od teh 2/3 žensk in otrok, izključno  gibanje Hamas. Gluhi sta povsem tudi na resolucije VS in GS OZN in na sodbe Meddržavnega sodišča (ICJ) in Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), oz. proti pregonu odgovornih za genocid, ki poteka nad palestinskim ljudstvom.

Z eno od njunih trditev se vendarle vsaj delno strinjam. Resda priznanje Palestine, ki je po svojem in zlasti za Slovenijo vsekakor zgodovinskega pomena, ker prvo dejanje ki gre povsem navzkriž z izraelsko politiko in vrši dodaten pritisk na Natanyahujev režim, toda bojim se, da morije ne bo ustavilo, morda jo malce, upajmo, vsaj upočasnilo. Tudi ker se sovpada z Bidnovim načrtom za prekinitev ognja v Gazi. A ker izraelski premier vztraja pri totalnem uničenju Hamasa, česar omenjeni predlog ne vsebuje, zato ga celo Hamas podpira, obstaja velika verjetnost da se bo pokol nadaljeval. A kdo verjame, da bo ameriški predsednik odreagiral? Da, obžaloval bo, spregovoril o zamujeni priložnosti, a v isti sapi znova obljubil polno podporo Izraelu in požel aplavz prisotnih. Nenazadnje sta včeraj ZDA in Izrael sklenile 3 milijarde dolarjev vredni dogovor o nakupu 25 naprednih nevidnih bojnih letal F-35 medtem ko je Predstavniški dom ameriškega Kongresa odobril sankcije proti ICCju, če bo to preganjalo ameriške državljane ali državljane zavezniških držav, ki niso njegove članice.

Se bomo torej zadovoljili s priznanjem Palestine, ali začeli končno razmišljati in pozivati ostale članice EU, vsaj podobno misleče, od Španije, Irske in nečlanice Norveške dalje, k sprožitvi sankciji proti odgovornim za ta masaker, ki že dolgo presega po številu pokončanih nedolžnih življenj tako Srebrenico kot vojno v Ukrajini? Prepoved dobave orožja Izraelu, zamrznitev njegovega premoženja in bančnih računov na območju povezave, prekinitev trgovanja in še česa. Iz nabora sankciji proti Rusiji je izbira velika.

Torej, spoštovana in prizadevna Vlada RS, kdaj naslednji korak? Smo v Varnostnem svetu, Evropskem svetu, Evropski komisiji, ter, kar ni nepomembno, z veliko večino do Palestincev pravičnih držav, oz. na pravi strani zgodovine. Imamo avtoriteto, da gremo dalje!


Nessun commento:

Posta un commento