sabato 29 giugno 2024

 


Pismo predsednici Republike


Lep pozdrav z morja, gospa predsednica,

Poslušal sem sinoči vašo izjavo v Kijevu, da ""Se ve kdo je agresor, kdo je grobo kršil ustanovno listino Organizacije Združenih narodov. To je Rusija. Zato bo Slovenija podpirala Ukrajino na njeni poti. Če namreč popustimo pri enem samem agresorju, se bo svet podrl kot domine."

S tega sklepam, da zgodovina ni bil vaš najljubši predmet. 2003 se je zgodila, mimo vseh pravil mednarodnega prava in ustanovne listine OZN, celo na osnovi laži, oz. zavestno prirejenih dokazov, agresija na Irak. Vedelo se je kdo je bil agresor, pravzaprav dva. To so bile ZDA in Združeno Kraljestvo, ob podpori širše zahodne koalicije, tako imenovane "voljnih". In zraven je bila tudi Slovenija (Vilenska izjava!). Pa se svet ni podrl. Zgodila sta se tudi Afganistan in Libija, vojne pustolovščine in agresije vse brez mandata OZN in to s strani Zahoda. Pa se svet di podrl.

Že 80 let Izrael okupira večji del Palestine in širi svoje naselbine v nasprotju z ustanovno listino OZN in vseh resoluciji VS ali GS OZN. V Gazi že deveti mesec izvaja genocid nad palestinskim ljudstvom, v posmeh mednarodnega in humanitarnega prava, resoluciji OZN in sodb ICJ in ICC. Pa se svet ni podrl.

Vse to vem da veste, a zavestno tajite, kar ni znak dobronamernosti. Veste tudi koliko civilistov in otrok je v 9 mesecih pobil Izrael v Gazi in na Zahodnem bregu in koliko jih je Rusija v dveh letih in pol pobila v Ukrajini. Toda Rusko federacijo kaznujemo z najhujšo izolacijo doslej, z 14. svežnji sankciji vseh vrst, z oboroževanjem z vse hujšim orožjem ukrajinskih braniteljev, z Izraelom pa še vodimo dokaj spoštljiv dialog, brez ene same neposredne in izrecne obsodbe, brez nikakršne mednarodne izolacije, brez ene same sankcije. Največ kar je Slovenija zmogla je bilo priznanje Palestine. Se vam vse to zdi sorazmerno, pošteno, načelno, dosledno? Res ne vidite dvojnih meril, hinavščine, oportunizma in krivičnosti?

Na proslavi Dneva državnosti ste spregovorila o najhujši nevihti, ki se nam bliža, a kljub temu vztrajate pri dosedanji drži, hodite po isti poti, ne da bi pomislila, še manj sugerirala na kako spremembo smeri, da bi črne in grozeče nevihtne oblake na obzorju pravočasno razblinili.

Če pri tem agresorju, ki ga imate na piki in ki razpolaga z najhujšim jedrskim arzenalom na planetu, ne bo popuščanja in vsaj minimalnega razumevanja za okoliščine in razloge, ki so mu narekovali agresijo, za odgovornost, ki jo imamo pri tem tudi mi kot člani Nata in EU, tvegamo res, da se svet podre, pa ne kot domine, ki jih lahko znova sestaviš, ampak v prah. Lep vikend voščim.


Aurelio Juri

Koper, 29.6.2024


Nessun commento:

Posta un commento