martedì 25 giugno 2024

 

POZIV DRŽAVNEMU VRHU REPUBLIKE SLOVENIJE

»Premislite: Vojni smo vse bliže!« 

 

Predsednica Republike Nataša Pirc Musar

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič

Predsednik Vlade Robert Golob

 

Spoštovani naslovniki!

Podpisani smo z drugimi državljankami in državljani RS globoko zaskrbljeni ob ravnanju evropske politike, poleg ameriške, glede vojne v Ukrajini. Slednja se nadaljuje že skoraj dve leti in pol, učinkov vseh dosedanjih ukrepov, ki naj bi napredovanje ruske vojske pri osvajanju ukrajinskega ozemlja ustavili in jo prisilili k umiku, ni videti, vztrajanje pri oboroževanju ukrajinskega odpora pa prispeva le k temu, da se ruskim silam napredovanje nekoliko otežuje, zagotovo pa  da se agonija ukrajinskega prebivalstva in vojakov, ukrajinskih in ruskih, na bojiščih, podaljšuje, širi in poglablja. Z njo tudi stanje negotovosti nasploh.

Vse to početje, ki mimogrede požira na desetine milijard davkoplačevalskega denarja, nas vse bolj približuje rdeči črti, onstran katere je lahko samo še vojna širših razsežnosti, evro-azijska, morda celo svetovna, in če svetovna, vemo, kakšna.

Pri vsem tem sodeluje tudi naša država, ne da bi zaskrbljena javnost opazila kakšno njeno suvereno dejanje iz odgovornega, samostojnega premisleka o smiselnosti takega sodelovanja. Prej nasprotno. V četrtek gre predsednica Republike v Kijev k ukrajinskemu kolegu na podpis varnostnega sporazuma med državama, ki nas bo še dodatno vpletel v neposredno odgovornost za nadaljevanje in posledice te vojne.

Res, da smo člani tako zveze NATO kot Evropske unije, a njuni politični vodstvi - ne dvomimo, da pod močnim vplivom, da ne rečemo diktatom Združenih držav Amerike - snujeta in vsiljujeta omenjeno politiko, in to s tezo, ki jo vse bolj širita v zadnjem obdobju: če pade Ukrajina, bo postala tarča Putinovih imperialističnih apetitov vsa Evropa, na kocki bo naša skupna varnost, in se zato moramo pospešeno oboroževati ter se pripraviti na vojno.

Francoski predsednik je v razmislek predlagal celo napotitev evropskih vojska v bran Ukrajine! In med orožjem, ki ga v zadnjem času Zahod dostavlja Ukrajincem, so tudi rakete dolgega dosega, ki po ruskem ozemlju lahko udarijo v daljavo do 500 km, ter bombniki F-16, ki se po opravljenih misijah vračajo na izhodiščna letališča – slednja pa niso v Ukrajini, ker tam ni pogojev. In ruski predsednik Putin je nemalokrat opozoril, da vsak kraj od koder je ozemlje Ruske federacije napadeno, lahko postane tarča povračilnih ukrepov. Iz tega je jasno, da s tako politiko Zahod s svoje strani širi in poglablja spor do nezamisljivih razsežnosti. Slovenska politika pri tem ne bi smela sodelovati!

Močno zaskrbljuje tudi najnovejša odločitev Severnoatlantskega zavezništva, da prevzame nase koordinacijo vseh nabav orožja za Ukrajino in operativno vodenje odpora, s čimer razbremenjuje neposredne odgovornosti pri nadaljevanju in zaostrovanju te vojne prvega provokatorja in  nasprotnika  Ruske federacije – ZDA!

Da je Rusija v tej vojni agresor, smo ponovili že nič kolikokrat in smo jo zato tudi obsodili ter priznali, da je Ukrajina žrtev! A ni le njena, je tudi ameriška in evropska žrtev. In kolikor kot država pri tem sodelujemo, smo soodgovorni tudi mi, državljanke in državljani Republike Slovenije.

Radi bi prišli z našim zastopstvom do vas, da se o vsem tem pogovorimo, da poskušamo razumeti, čemu tako vedenje naše države, in vam položili na srce odgovornost, ki jo imate, če se bomo tudi mi kar naenkrat znašli onstran uvodoma omenjene rdeče črte - ali zašli celo na pot v nepovrat.

V pričakovanju povabil prejmite naš pozdrav.

 

Podpisani:

Aurelio Juri, Spomenka Hribar, Maca Jogan, Ivo Vajgl, Uroš Lipušček, Jože P. Damijan, Rudi Rizman, Silvo Devetak, Matjaž Kmecl, Danijel Rebolj, Dušan Keber, Svetlana Slapšak, Božidar Slapšak, Primož Šterbenc, Karel Gržan, Miloš Šonc, Franco Juri, Nada Pretnar,  Matjaž Hanžek, Jože Pirjevec, Božidar Flajšman, Barbara Vodopivec, Bogomir Kovač, Marjan Šiftar, Franci Perčič, Barbara Volčič, Polona Jamnik, Remzo Skenderovič, Andrej Mašera, Andrej Bolčina, Ljuba Miljuševič, Franjo Žagar, Igor Kofol, Marjeta Kofol, Mitja Klavora, Andrej Cetinski, Janez Černač, Mira Hladnik, Miran Hladnik, Jadran Čalija, Milena Jesenko, Janez Jančar, Radovan Pejovnik, Nina Gale, Stane Lunder, Dragica Lunder, Igor Polajnar, Ana Jug, Vojko Gradišar, Primož Zgonc, Branko Petrič, Maja Najdič, Zdenka Najdič, Monishankar Singha, Edo Adrovič, Amila Adrovič, Mojca Drčar Murko, Igor Koršič, Peter Kovačič-Peršin, Lada Zorn

 


Nessun commento:

Posta un commento