domenica 16 giugno 2024

Kdo kaže več modrosti?

 


"Samo Ukrajina lahko odloči, kakšen mirovni sporazum je sprejemljiv" 

"Naj Ukrajina zbere pogum, izobesi belo zastavo in se začne s Rusijo pogajati o končanju vojne!"

  

Spoštovana ga. predsednica,

 

Obe izjavi dobro poznate. Nekdo, ki skrbno spremlja dogajanja okrog Ukrajine še preden bi zapadla v rusko agresijo 24.2.2022 in v že dve leti in pol trajajočo vojno, se sprašuje, pri katerem od dveh izrekov je zaznati več razuma, občutka za stvarnost in trpljenje ljudi, skrbi v prihodnost in modrosti? 

Brez zamere, a vas starejši kolega državnik močno prekaša.

Če bi bil vernik bi se malce pohecal s tem, da je Bergoglio, zavoljo funkcije, ki jo opravlja, Bogu najbližji zemljan in da če kdo ve, kaj nas čaka, je Bog. Ne bom se s tem pošalil, ker mi resnost te drame tega ne dovoljuje, tudi sam sem daleč od tega, da bi vedel kaj nas čaka, a me prevevajo občutki, ki mi jih pogojuje razumevanje vsega skupaj in ti so vse prej kot dobri. Pa nimam v mislih podnebja in dinamike ter pojavnosti njegovih sprememb. 

Občutki mi povedo, da vodilne elite na Zahodu, v Natu in Evropski uniji, razen izjem ala Orban, ne vem zavoljo česa, jemljete nekoliko prelahko in brezbrižno informacije ter ostale signale, ki prihajajo iz ukrajinskih bojišč in iz Moskve. Težko me boste demantirala pri tem, da vse dosedanje oboroževanje ukrajinskega odpora, tudi z najbolj sofisticiranimi ubijalskimi izumi, razmerje moči vojskujočih si sil ni spremenilo, da sankcije proti Putinovemu režimu, ga niso kaj hudo zabolele - bolj so nas, Evropejce - še manj odvrnile od tega kar počne in da so njegove grožnje z jedrskim odzivom v trenutku, ko bi se Ruska federacija počutila varnostno ogrožena, vse bolj resne. Si upate zatrditi, da blefira in da bo slej ko prej, zavoljo ravnanja Zahoda, na ukrajinskih tleh poražen?

Generalni sekretar OZN Guterres je skoraj takoj po začetku izraelskega pobijanja v Gazi dejal, da se Hamasovi napadi na Izrael 7.10. lani, niso bili zgodili v praznem prostoru in cenim Vas, da ste ga za to izjavo vzela v bran, a sama dobro veste, da tudi ruska agresija na Ukrajino se ni zgodila v praznem prostoru. Toda ne bova o tem.

Znana ste kot borka za spoštovanje vladavine prava in zagovornica načelnosti v politiki, toda v praksi pristajate tudi na odstopanja od teh vrednot, sicer bi nagovarjala k najostrejšim sankcijam tudi proti Izraelu, drži? Dvomim, da ne veste, da je v tretjino časa kolikor traja vojna v Ukrajini, Netanyahu pobil tri krat več civilistov in sedem krat več otrok med Palestinci, kot je to storil Putin med Ukrajinci. Ja, pač, realpolitik določa naše poglede na eno in drugo vojno. A uberite to pot tudi ob situaciji, ki nastaja po dveh in več letih spopadov v Ukrajini. Pokažite pogum in razum, ki ga je zmožen madžarski premier, če si že ne upate deliti poziva Svetega Očeta. "Našega orožja za Ukrajino ne bo več in tudi zračnega prostora za tovrstne dobave ne bomo sposodili! Pomagali bomo še naprej Ukrajini humanitarno in z razminiranjem ter po vojni pri obnovi razdejane države." To bi moralo biti vaše sporočilo iz Švice.

In verjemite mi, da nas je še veliko, ki tako mislimo.

Uživajte – kot bi rekel Kacin – kolikor še lahko.

 

Pozdrav iz Kopra

 

 

Aurelio Juri

 

 

Koper, 16.6.2024


Nessun commento:

Posta un commento