domenica 26 maggio 2024

A bo kdo ustavil Izrael?

 

Koliko palestinskih otrok bo še žrtvovano na oltar cagavosti EU?

 

Josep Borrell se prebuja: »Evropska unija mora izbrati­­: mednarodno pravo ali Izrael.? Oboje skupaj ne gre«. Mejor tarde que nunca, Borrell.

Da bi se na omarici visokega predstavnika EU za zunanjo politiko oglasila budilka je bi potreben, po 8 mesecih opustošenja, 35 tisoč pobitih civilistov v Gazi, od teh 14 tisoč otrok in 11 tisoč žensk, 8 tisoč še pogrešanih – zagotovo trupla pod ruševinami, 100 tisoč ranjenih, pohabljenih, poškodovanih, 2 milijona razseljenih, in nič koliko resoluciji OZN, ukaz Meddržavnega sodišča v Haagu, po obtožbi Južne Afrike proti Izraelu zaradi izvajanja genocida in apartheida v Gazi, Netanyahujevi vladi, da naj takoj ustavi napad na Rafo, na jugu Gaze, kjer se je zatekel milijon in pol Palestincev.

In EU se je znašla per hudo dilemo, po eni strani zaprisega na vladavino prava, po drugi razume in v mnogih premerih solidarizira z Izraelom ter ga celo oborožuje (Nemčija, Avstrija, Združeno Kraljestvo, Češka pa še kdo). Poleg glavnega sponzorja, seveda – ZDA.

Za razliko v odnosu do vojne v Ukrajini, oz. ruskega napada nanjo, tu enotnosti ni. Španija, Irska in nečlanica Norveška, kritične do Izraela, gredo v priznanje Palestine že v torek, za nas, ki naj bi sprožili ta minival priznanja ter kličemo k enakemu ravnanju še druge članice unije, se še ne ve – predsednica Republika Musarjeva in zunanja ministrica Fajonova bi to izvedli skupaj s prvo trojico, v torek, a svetovalec za zunanjo politiko in njen dejanski izvajalec v kabinetu premierja Goloba, Vojko Volk, za katerega se razume, da priznanju Palestine ni naklonjen, potiska na zavoro tudi s postavljanjem neuresničljivi pogojev, tako da si je predsednik Vlade kupil čas še do 13. junija.

Medtem Izrael pobija dalje. Če ga ne ustavijo resolucije Varnostnega sveta in Generalne skupščine svetovne organizacije, kako naj bi ga razsodba Haaškega sodišča, ki je zanj mala malica. Še listek občinskega redarja zaradi napačnega parkiranja na vetrobranu Natanyahujevega avtomobila bi izraelskega premierja, bolj zabolel, ker ko globe ne bi plačal, bi ga zarubili.

In ker ob listinah, ki povedo to in ono, ni ukrepanja, Netanyahu gre dalje, »do zadnjega Hamasovca« - pravi, in če bo potrebno, dodajo njegovi, do zadnjega Palestinca.  

Bo kdo, v bran Meddržavnega sodišča in nenazadnje avtoritete OZN in zlasti njenega Varnostnega sveta, kjer smo tudi mi kao polnopravni čeprav začasni člani, spregovoril o konkretnih, bolečih sankcijah proti Izraelu, o zamrznitvi njegovega premoženja in bančnih računov v tujini od kateri bo slej ko prej treba Gazo rekonstruirati, o zaustavitvi trgovanja zlasti z orožjem, o izključitvi njenih športnih in drugih predstavnikov in mednarodnih organizacijo in tekmovanj – za Ruse to že velja leta! – o prepovedi sodelovanja Izraela na letošnji Olimpijadi v Parizu, o spustitvi diplomatskih odnosov na nižje ravni?

Bo kdo s tem začel? Bo k temu kdo pozval? Bomo to mi, skupaj s Španijo, Irsko, Norveško, Turčijo? Ali bo to Španija, ki ob našem cincanju prevzema počasi vodilno vlogo pri ozaveščanju EU?

Ladjo, »Marianne Danica«, ki je prevažala orožje za Izrael, je brez pomislekov odgnala s svojih teritorialnih voda, neka druga, »Borkum«, da bi se temu izognila, je namesto Cartageno za pristan izbrala Koper. Tudi na tej, bi naj bilo po informacijah nevladnih španskih organizaciji, orožje za Izrael, a neformalni zunanji minister Volk je zagotovil, da je bil nanjo tovor izključno za Češko. Ni pa nihče od vlade zaukazal podrobnega pregled ladje, tudi ko se je izkazalo, da so bile uradne tovorne listine kontradiktorne in pomanjkljive. Tako, da če bo »Borkum« res pristala v Haifo in raztovorila potrebščine za izraelsko vojsko, nam bomo lahko pripeli nič kaj pohvalno etiketo »logistične podpornice Izraela«.

Skratka, koliko še pobitih palestinskih otrok do prvih konkretnih sankciji proti morilcu?

Nessun commento:

Posta un commento