domenica 16 giugno 2024

Kdo kaže več modrosti?

 


"Samo Ukrajina lahko odloči, kakšen mirovni sporazum je sprejemljiv" 

"Naj Ukrajina zbere pogum, izobesi belo zastavo in se začne s Rusijo pogajati o končanju vojne!"

  

Spoštovana ga. predsednica,

 

Obe izjavi dobro poznate. Nekdo, ki skrbno spremlja dogajanja okrog Ukrajine še preden bi zapadla v rusko agresijo 24.2.2022 in v že dve leti in pol trajajočo vojno, se sprašuje, pri katerem od dveh izrekov je zaznati več razuma, občutka za stvarnost in trpljenje ljudi, skrbi v prihodnost in modrosti? 

Brez zamere, a vas starejši kolega državnik močno prekaša.

Če bi bil vernik bi se malce pohecal s tem, da je Bergoglio, zavoljo funkcije, ki jo opravlja, Bogu najbližji zemljan in da če kdo ve, kaj nas čaka, je Bog. Ne bom se s tem pošalil, ker mi resnost te drame tega ne dovoljuje, tudi sam sem daleč od tega, da bi vedel kaj nas čaka, a me prevevajo občutki, ki mi jih pogojuje razumevanje vsega skupaj in ti so vse prej kot dobri. Pa nimam v mislih podnebja in dinamike ter pojavnosti njegovih sprememb. 

Občutki mi povedo, da vodilne elite na Zahodu, v Natu in Evropski uniji, razen izjem ala Orban, ne vem zavoljo česa, jemljete nekoliko prelahko in brezbrižno informacije ter ostale signale, ki prihajajo iz ukrajinskih bojišč in iz Moskve. Težko me boste demantirala pri tem, da vse dosedanje oboroževanje ukrajinskega odpora, tudi z najbolj sofisticiranimi ubijalskimi izumi, razmerje moči vojskujočih si sil ni spremenilo, da sankcije proti Putinovemu režimu, ga niso kaj hudo zabolele - bolj so nas, Evropejce - še manj odvrnile od tega kar počne in da so njegove grožnje z jedrskim odzivom v trenutku, ko bi se Ruska federacija počutila varnostno ogrožena, vse bolj resne. Si upate zatrditi, da blefira in da bo slej ko prej, zavoljo ravnanja Zahoda, na ukrajinskih tleh poražen?

Generalni sekretar OZN Guterres je skoraj takoj po začetku izraelskega pobijanja v Gazi dejal, da se Hamasovi napadi na Izrael 7.10. lani, niso bili zgodili v praznem prostoru in cenim Vas, da ste ga za to izjavo vzela v bran, a sama dobro veste, da tudi ruska agresija na Ukrajino se ni zgodila v praznem prostoru. Toda ne bova o tem.

Znana ste kot borka za spoštovanje vladavine prava in zagovornica načelnosti v politiki, toda v praksi pristajate tudi na odstopanja od teh vrednot, sicer bi nagovarjala k najostrejšim sankcijam tudi proti Izraelu, drži? Dvomim, da ne veste, da je v tretjino časa kolikor traja vojna v Ukrajini, Netanyahu pobil tri krat več civilistov in sedem krat več otrok med Palestinci, kot je to storil Putin med Ukrajinci. Ja, pač, realpolitik določa naše poglede na eno in drugo vojno. A uberite to pot tudi ob situaciji, ki nastaja po dveh in več letih spopadov v Ukrajini. Pokažite pogum in razum, ki ga je zmožen madžarski premier, če si že ne upate deliti poziva Svetega Očeta. "Našega orožja za Ukrajino ne bo več in tudi zračnega prostora za tovrstne dobave ne bomo sposodili! Pomagali bomo še naprej Ukrajini humanitarno in z razminiranjem ter po vojni pri obnovi razdejane države." To bi moralo biti vaše sporočilo iz Švice.

In verjemite mi, da nas je še veliko, ki tako mislimo.

Uživajte – kot bi rekel Kacin – kolikor še lahko.

 

Pozdrav iz Kopra

 

 

Aurelio Juri

 

 

Koper, 16.6.2024


venerdì 14 giugno 2024

Draga RS. Odidi s te ruske rulete

 

KDAJ STREZNITEV?

 

Volitve za Evropski parlament so mimo, vemo kaj so med drugim sporočile evropskim vladajočim elitam, v Franciji najbolj, a tudi v Avstriji, Nemčiji in še kje, da je zadnji čas, da se z Rusijo sklene mir v Ukrajini in sicer v odnosih z Zahodom.

Sem vse prej kot vesel, da to sporočilo prihaja iz okrepljene skrajne desnice, ki bo gnev lastne narave in biti zlila na vse kar je dobrega in naprednega v evropski družbi, še posebej na sočutje, kolikor ga je še, do ne-Evropejcev, ki prihajajo k nam , da bi ubežali vojnam, represijam in lakoti in se čutili kot mi, ljudje.

Bolj sem upal, da bodo do tega spoznanja, da nas politika, ki jo vodita Nato in Evropska unija do vojne v Ukrajini vse hitreje oddaljuje od miru in vodi k neposrednemu spopadu z Rusko federacijo, in to skoraj zagotovo jedrskemu, prišli trenutni odločevalci, od vrhov obeh zvez do vlad članic. Toda se to ni zgodilo, še huje, kot da bi bilo z volitvami vse v redu, so tudi najnovejša opozarjanja iz Kremlja kako se utegne odzvati v primeru, da bi se država počutila ogroženo, gospe in gospodje, ki vodijo Nato in EU, od Stoltenberga do Leynove, od Macrona do Scholza, od Trudeaua in Sunaka do Melonijeve, pa ne pozabimo na glavnega pokrovitelja Bidna, vsi zbrani minule dni na vrhu G7 v Apulji, povsem preslišali. Enako obrambni ministri Nata v Bruslju. Vsa ta druščina je v en glas obljubila Zelenskemu vso nadaljnjo in dolgoročno tudi vojaško podporo v vrednosti 40 milijard evrov letno, z orožjem, ki lahko udari po ruskem ozemlju in s črpanjem celo iz ruskega zamrznjenega premoženja. Dodatno so v celoti prevzeli nase, s čimer so razbremenili neposredne odgovornosti ZDA, koordinacijo dobav orožja. Vse bolj brezglava igra z ognjem!

Edini, ki je Stoltenbergu rekel »Nas  pri nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini ne bo in tudi sposodili ne bomo za ta namen  svojega zračnega prostora« je bil madžarski premier Orban, tako da se je generalni sekretar zavezništva zadovoljil že s tem, da vsaj veta ni bilo pri sprejemanju sklepov.

Zakaj česa takega Slovenija ne zmore? Kje je naša suverena volja? Ali tudi mi ne razumemo, ne dojamemo, se nam ne svita, kam ta vse bolj nori zahodni vlak drvi? Kaj nam povedo volitve in javljanja iz Moskve?

Da, Rusija je agresor, in Ukrajina žrtev agresije, a se slednja ni zgodila - če parafraziram Guterresa ob izraelski na Gazo - v prazen prostor. To seveda je ne opravičuje, a dejstvo je, da jo je nujno ustaviti preden bo prepozno in ustaviti jo je možno le s pogajanji! Tudi v tem smislu Putin pošilja signale, ki jih ne gre spregledati.

V naših, domačih vrstah je zmagala opozicijska desnica, ki je vse prej, kot za tako pot, pri čemer pa se v bistvu ne razlikuje od večine koalicije.

Enako držo ohranja etablirani medijski prostor, zlasti RTV, ki je že zdavnaj zaprl vrata onim, ki od samega začetka vojne v Ukrajini pozivamo k drugačnemu pristopu do nje.

V zameno dobimo dokumentarec »Panika na Vzhodu«, ki nas s prikazovanjem stanja duha na Finskem, Poljskem in v Litvi  prepričuje, da se moramo Rusov bati tudi mi. Seveda, če bomo kot člani Nata in EU nasedli tej psihozi in evidentni propagandni vojni ter še naprej slepo sledili vsemu, kar odločajo močnejši v Washingtonu in Bruslju.

To madžarski predsednik vlade dobro ve, zato korak nazaj, zato previdnost, zato izstop in vlaka namenjenega v pogubo, morda v nepovrat. In na vodko k Putinu.

Imeli smo pogum in srce, da smo priznali Palestino, pri čemer smo vedeli, da ne bomo deležni pohval iz ZDA, Nemčije, Avstrije, Češke, da ne omenim Izraela. Dvomim da smo kako prejeli od vrhov Nata in EU. A smo si končno upali, ker smo vedeli da je bilo tako prav!

Odločimo se enako še enkrat, spoznajmo, da nas dosedanja smer odzivanja do vojne v Ukrajini vodi vse dlje od miru in sporočimo Bruslju, da bomo sodelovali pri pomoči napadeni državi samo humanitarno ter, ko bo čas, pri njeni obnovi, a nič več vojaško.

Pokažimo smer prebujanja, treznjenja, spametovanja, spoznanja, da ko »Rdeči telefon« med Washingtonom in Moskvo več ne zvoni, je čas da v Kremelj pokliče Evropa in napove obisk. 

mercoledì 5 giugno 2024

Palestino smo končno priznali!

 

Janša kot negativec v filmu

Tako odziv, ki sem ga prejel od prijatelja iz Madrida, ki je kot dober del španske javnosti in politike spremljal dogajanja v našem Državnem zboru ob sprejemanju akta o slovenskem priznanju Palestine. Bili smo s Španijo, kot vemo, pa tudi z Irsko in Malto - na mesto slednje je vskočila Norveška -, dogovorjeni, da bi ta korak opravili skupaj in dober teden prej, nato se je zgodil naš zamik, zavoljo bodisi, recimo jim, komunikacijskih šumov znotraj vlade, bodisi  različnosti v proceduri za tovrstne zadeve, zato tudi zanimanje španske politike in javnosti za usodo tega dogovora, ki je vendarle zdržal. Teden gor ali dol se da prebavit. In zaznala je Španija kdo je bil zlobnež pri tem, tako kot ga ali jih najdemo v vsakem trilerju ali akcijskem filmu.

Toda ta lik, ki je na ekranih vsakič poražen, na nedeljskih evropskih volitvah utegne zmagati. Tako mu namreč kažejo napovedi. Naj bi od svojih 9 kandidatk in kandidatov jih kar 4 poslal v Bruselj. Z dodanim enim iz Nove Slovenije, ki se ga tesno drži, kljub prisegi njenega predsednika Tonina, da nikoli v vlado, ki bi jo vodil Janez Janša, bi slovenska desnica odkorakala v nov petletni mandat v Evropskem parlamentu s kar 5 imeni. 2 mesti naj bi si zagotovila trenutno največja vladna stranka, Golobova Svoboda, po 1 Socialni demokrati in izven parlamentarna stranka Vesna.  Pa se sprašujem, kako to, da slovensko volilno telo, ki je že dolgo pred torkovim priznanjem palestinske države v DZ v ogromni večini navijalo za to dejanje in ga danes pozdravlja, bo v nedeljo nagradilo tisti del političnega korpusa, ki mu nasprotuje in je dalo vse od sebe, s poskusom zlorabe posvetovalnega referenduma in drugimi proceduralnimi manevri, da bi priznanje onemogočilo, češ ne bo v ničemer pripomoglo h končanju morije v Gazi, bo pa škodovalo našim nacionalnim interesom. Pazimo, SDS in NSi, odkar traja sedanja izraelska ofenziva na Gazo - bilo jih je kar nekaj v vsem času večne izraelske okupacije palestinskih ozemelj - nista izrekli ene pikre na račun Netanyahujeve vlade, in krivita za masaker že 36 tisoč Palestincev, od teh 2/3 žensk in otrok, izključno  gibanje Hamas. Gluhi sta povsem tudi na resolucije VS in GS OZN in na sodbe Meddržavnega sodišča (ICJ) in Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), oz. proti pregonu odgovornih za genocid, ki poteka nad palestinskim ljudstvom.

Z eno od njunih trditev se vendarle vsaj delno strinjam. Resda priznanje Palestine, ki je po svojem in zlasti za Slovenijo vsekakor zgodovinskega pomena, ker prvo dejanje ki gre povsem navzkriž z izraelsko politiko in vrši dodaten pritisk na Natanyahujev režim, toda bojim se, da morije ne bo ustavilo, morda jo malce, upajmo, vsaj upočasnilo. Tudi ker se sovpada z Bidnovim načrtom za prekinitev ognja v Gazi. A ker izraelski premier vztraja pri totalnem uničenju Hamasa, česar omenjeni predlog ne vsebuje, zato ga celo Hamas podpira, obstaja velika verjetnost da se bo pokol nadaljeval. A kdo verjame, da bo ameriški predsednik odreagiral? Da, obžaloval bo, spregovoril o zamujeni priložnosti, a v isti sapi znova obljubil polno podporo Izraelu in požel aplavz prisotnih. Nenazadnje sta včeraj ZDA in Izrael sklenile 3 milijarde dolarjev vredni dogovor o nakupu 25 naprednih nevidnih bojnih letal F-35 medtem ko je Predstavniški dom ameriškega Kongresa odobril sankcije proti ICCju, če bo to preganjalo ameriške državljane ali državljane zavezniških držav, ki niso njegove članice.

Se bomo torej zadovoljili s priznanjem Palestine, ali začeli končno razmišljati in pozivati ostale članice EU, vsaj podobno misleče, od Španije, Irske in nečlanice Norveške dalje, k sprožitvi sankciji proti odgovornim za ta masaker, ki že dolgo presega po številu pokončanih nedolžnih življenj tako Srebrenico kot vojno v Ukrajini? Prepoved dobave orožja Izraelu, zamrznitev njegovega premoženja in bančnih računov na območju povezave, prekinitev trgovanja in še česa. Iz nabora sankciji proti Rusiji je izbira velika.

Torej, spoštovana in prizadevna Vlada RS, kdaj naslednji korak? Smo v Varnostnem svetu, Evropskem svetu, Evropski komisiji, ter, kar ni nepomembno, z veliko večino do Palestincev pravičnih držav, oz. na pravi strani zgodovine. Imamo avtoriteto, da gremo dalje!