domenica 18 febbraio 2024

Ko bi enkrat Tanja bila dosledna?!

 

https://www.delo.si/sobotna-priloga/najbolj-svet-je-mir/


Odgovor na zapis Tanje Fajon: Najbolj svét je mir


»Petinpetdeset oboroženih konfliktov na svetu kliče po streznitvi. Zdi se, da svet potrebuje mir bolj kot kadarkoli prej v zadnjih tridesetih letih.«

Misel, ki jo podpišem takoj, draga Tanja. In zanimiva je tudi pripoved o tvojem obisku krajev kjer se na svetu trenutno najhitreje umira in to dan za dnem že 4 mesece. Srečala si uboge ljudi, tako v Izraelu kot v Palestini, ki si želijo miru in te prosijo, da jim ga pomagaš zagotoviti, a videli smo te v družbi tudi uniformiranih Izraelcev, ki bolj malo delajo na tem, da bi se mir vrnil, prej nasprotno.

Bila si tam še pod vtisi Hamasovega vdora na jug Izraela in slednjemu priznala pravico do samoobrambe – ok, dokler bi to pravico vršil izključno na svojem ozemlju, narobe ko bi jo izvozil na okupirano, kar pa se je skoraj takoj, že s prvim napadom na Gazo, tudi zgodilo! – toda čustva so bila v tistem trenutku še vroča, vzkipljiva, kar praviloma otežuje razsodnost pri razmišljanju in opredeljevanju. Zato naj ti bo takratna izjava oproščena.

A ko danes objavljaš pričevanje o tisti poti, minevajo 4 meseci od takrat, čas, ki je povsem obrnil vloge žrtev in krvnikov. Če so bili 7.oktobra ob napadu bojevnikov Hamasa žrtve izraelski vojaki in civilisti, od že prvega povračilnega udara Izraela na Gazo so žrtve postali Palestinci in to predvsem nedolžni civilisti, večinoma nemočne ženske in otroci. Danes je slednjih, govorim o civilistih, pobitih že 30 tisoč, ki jih ti vztrajno umeščaš v »grozljivo humanitarno katastrofo« ne da bi enkrat izrecno, jasno, nedvoumno, naslovila povzročitelja, izvajalca te katastrofe. Hamas si takrat obsodila. Izraela in njegove vlade pa še ne.

Ponavljaš in ponavljaš stavke, ki ne gredo čez zavzemanja za sicer prave reči: premirje, spoštovanje mednarodnega in humanitarnega prava, uveljavljanje sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu o preprečevanju genocida nad palestinskim narodom, odločnejšo in konstantno humanitarno pomoč prizadetemu ljudstvu, čimprejšnja mirovna pogajanja, priznanje Palestine in »rešitev dveh držav«, čemur ni kaj ugovarjati, a ko se stvari ne spremenijo, ko se izraelski premier Netanyahu na vse to požvižga, se iz vsega tega norčuje in pobija ter ruši dalje vse kar še leze in gre na ruševinah in šotoriščih Gaze, so tvoja »zavzemanja« pase', kot vsa ostala podobna prizadevanja. Treba preiti v akcijo, k ukrepanju zoper tako obnašanje. Rusko federacijo, ko je 24. februarja 2022 napadla Ukrajino, ste vodstvo in vlade Evropske unije takoj obsodile ter kmalu zatem še napadle s prvimi sankcijami. Niste se 4 mesece »zavzemali« za spoštovanje mednarodnega in humanitarnega prava ter ozemeljske nedotakljivosti Ukrajine, za razglasitev premirja in pričetek pogajanj.

Šli ste samo v Kijev, izrekat podporo žrtvi agresije, pravo romanje vas je bilo, v Moskvo, da bi Putina ali Lavrova nagovorili ali vsaj skušali nagovoriti h končanju vojne, v dveh letih njenega trajanja pa niti enkrat. In Ukrajini pomagate tudi z orožjem, da bi okupatorja pregnala, Palestincem pa dostavljate le humanitarno pomoč ter mrliške vreče, ko in če vam Netanyahu dovoli. A boš že enkrat priznala da ravnate z dvojnimi merili, da tudi Slovenija to počne? Pa si ja obljubila, ob nastopu našega članstva v Varnostni svet OZN, da bomo bolj pravični, profesionalni in dosledni? Kje so vsaj slovenske sankcije proti izraelski vladi, kje je ohladitev diplomatskih, poslovnih in drugih bilateralnih odnosov, kje je poziv ostalim članicam EU k kaznovanju ali kakršnemu koli drugemu ukrepanju proti Izraelu?

Praviš, da boš v Ljubljani, 8. marca, na mednarodni dan žena, gostila izraelske in palestinske ženske, predstavnice dveh sestrskih nevladnih organizaciji, ki se zavzemajo za mir in sožitje med narodoma. Ja, super, enkratna zamisel, plemenito! A do takrat sta še dva tedna in tempo pobijanja civilistov v Gazi je od 100 do 200 na dan, kar pomeni da bomo prišteli dosedanji »grozljivi humanitarni katastrofi« še od 1500 do 2500 pokončanih življenj, s tem da tovrstne iniciative, kolikor že – kot jim praviš – »žarek upanja za mir«, Netanyahujeve namere niti ne požgečkajo. Strezni se! Stopi v AKCIJO! OBSODI IZRAEL IN SPROŽI UKREPE PROTI NJEMU!!! Stori to kar si storila do Rusije! Postani, zaboga, DOSLEDNA!

 


 

 

 

 

Nessun commento:

Posta un commento