mercoledì 4 settembre 2024

RS zamudila še eno priložnost za korak v pravo smer

 

BSF brez dialoga o Ukrajini.

 

Vrnimo se k odgovoru naše zunanje ministrice na proteste nevladnih organizaciji zaradi povabila nekdanji izraelski kolegici Tsipi Livni k udeležbi na letošnjem Blejskem strateškem forumu. O odgovornosti te gospe za masaker Palestincev v Gazi 2008/2009, v operaciji Cast Lead (uliti svinec) je dokumentirano in zapisano toliko, da dokazovati nasprotno je nemogoče. Po 15 letih, politično upokojena, je nekoliko umirila strasti in retoriko, a priznala krivde ni, tudi ne da pobijanje, ki ga že 10 mesecev izvaja sedanja izraelska vlada z Netanyahujem na čelu, je dejanje genocida. »Absolutno zlo« po njenem ostaja Hamas! Okupacija Palestine je varnostna nuja, pokončana palestinska življenja, kolateralna škoda.

No, pa še pojasnilo Tanje Fajon za povabilo tej dolgoletni prijateljici Boruta Pahorja. »Namen foruma je spodbujanje dialoga in razumevanja med različnimi akterji, tudi v najbolj zahtevnih in konfliktnih okoliščinah.« Predsednice Republike Nataše Pir Musar in protestnike pred sejno dvorano BSF ni prepričalo, nekaterim pa je dalo upanje, da če že bomo slišali zagovornico politike in dejanj Izraela na okupiranih območjih Palestine, bo dobil besedo tudi kak zagovornik politike in dejanj Rusije na okupiranih območji Ukrajine. Rad spominjam česar oblast ne rada sliši, da je v dveh letih in pol ruska agresija na sorodstveno sosedo povzročila smrt 12 tisoč civilistov (2 tisoč otrok), izraelska v Gazi v samih desetih mesecih pa najmanj 40 tisoč (16 tisoč otrok). Prvo Zahod kaznuje z vsemi možnimi sankcijami in z nenehnim oboroževanjem žrte, oz. Ukrajine, drugi pa ugovarja z besedami sočutja do trpečih ljudi – Palestincev, ki jim tudi humanitarno pomaga, a obenem agresorju – Izraelu, z nenehnimi dobavami orožja omogoča, da genocid nadaljuje. Še enkrat: v spopadu med Rusijo in Ukrajino se oborožuje slednjo, ker žrtev agresije, v pobijanju nemočnih v Gazi in na Zahodnem Bregu pa agresorja! Narobe svet. Hipokrizije, sprenevedanja, dvoličnosti, zavajanja in lažnosti toliko, da se odločevalci s tega več ven ne vidijo. Kot zombi sledijo toku, na pojem etike so že pozabili.

A vrnimo se na Bled. Je kdo slišal koga pojasnjevati avditorju razloge ruskega vdora v Ukrajino 24. februarja 2022? Kolikor sem spremljal to kar se je na televiziji dalo spremljati in prebral, niti stavka v zagovor Kremlja. Prej nasprotno. Panelisti in govorci so skorajda tekmovali v tem, kdo bo močneje udrihal po Putinu. Še najbolj glasna edina ruska povabljenca, za katera se je vnaprej vedelo kaj bosta povedala: Julija Navalna in Gari Kasparov, najbolj znana Putinova oponenta, ki ga že leta napadata iz varne tujine. In ministrica Fajonova, na vprašanje Tanje Starič v Odmevih, če je že bila povabljena nekdanja šefice izraelske diplomacije, zakaj ne nekdo iz Ruske federacije, prostodušno: »saj sta bila, Navalna in Kasparov, a nikogar nismo povabili, v obeh primerih, ki bi še bil v funkciji«. Dejstvo je, da smo zagovornico izraelskega početja v Palestini slišali, nekoga, ki bi zagovarjal ruskega v Ukrajini pa ne! Lepo prosim, gospa ministrica, ne imejte javnost za butasto!

O Palestini je bil dialog in to pester, živahen, slišala so se tudi diametralno nasprotna mnenja, zanimiva tudi razgibana razprava o podnebni krizi, o vojni v Ukrajini, ki že vstopa v samo Rusijo, pa dialoga ni bilo. Kot da bi se bali slišat, kaj bi nam sporočil Kremelj. Tu BSF ni izpolnil pričakovanj, vsaj poštene, doslednosti željne domače in tuje javnosti ne. Da sta organizator in vlada, oziroma Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, to že vnaprej vedela, pa ni dvoma. »Živimo v svetu, ko je vse težje soočati mnenja«, mi je na moj očitajoči mail odgovorila Fajonova. Spomnil sem jo na dejstvo, da če nekoga, ki razmišlja drugače niti ne povabiš, soočanja preprosto ne more biti! Drži, živimo v svetu in času, ko je vse težje soočati mnenja, a najbolj žalostno in porazno je, da se tega soočenja pri enemu od najhujših globalnih varnostnih in razvojnih izzivov po hladni vojni, kar posredni spopad med Zahodom in Rusijo v Ukrajini zagotovo je, se otepamo in tudi, ko bi ga lahko omogočili, ga preprečimo. To ni samo žalostno in porazno, je tudi sramotno in nečastno, ter slab uvod v predsedovanje Varnostnemu svetu!

 


Nessun commento:

Posta un commento