domenica 18 agosto 2024

Iz Vlade nič novega!

 

MZEZ odgovarja…

 

Lepo, pohvalno, bravo, končno! Komu in na kaj? Prof. Žagarju na poziv, ki sta ga spisala s Rastkom Močnikom, in ga je podpisalo še 120 drugih intelektualcev, večina iz akademskih vrst, »proti vojnemu hujskaštvu in financiranju nove vojne«. Bil je naslovljen na Vlado in objavljen v parih časopisih skoraj mesec dni nazaj. Zadeva kakopak vojno v Ukrajini.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je torej odzvala, česar ne počne pogosto. Kar se mirovniških klicev tiče, odkar ta vojna traja, tretjič, priznajmo ji, da veliko v primerjavi z njunima povsem neodzivnima šefoma - predsednice Republike in premierja! Za njiju tečnobe, ki pozivamo k miru ne obstajamo.  

In kaj pravi ministrica? Na dveh straneh, enunciacija vseh načel, vrednot, okoliščin in razlogov našega sodelovanja pri tej vojni. Rekel bi kar… copy-paste, ki se ga z malimi razlikami odvisno od tega kar piše v ustavah posamičnih članic,  poslužuje ves Zahod v zagovor lastnega prepričanja in ravnanja.

Že uvodni vsebinski odstavek omenja, recimo, načelo zapisano v naši Ustavi, zasledovanja mirovne politike in kulture miru in nenasilja, ki ga vladi mirovniki očitamo, da mu ne sledi. Fajonova zatrjuje seveda obratno, pri čemer poudarja, da  izvajanje take politike ne sme pomeniti odrekanje pravice do samoobrambe suvereni državi, ki je žrtev agresije. Naj bi to od nas terjalo tudi načelo vstopa v obrambne zveze, »ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokracije in načel pravne države«. Tu pa bi se morala Fajonova malce ugrizniti v jezik. V ustanovnih listinah teh zvez lahko to res piše, toda vemo, da je v praksi nekoliko drugače. Zagotovo ni vse tako plemenito: odnos do beguncev in migrantov, v ZDA in v EU, mnogokrat nasilno znašanje nad mirnimi protestniki, ignoranca oblasti do civilnih iniciativ, medijske cenzure… in pa vladavina prava?! Lepo prosim, Tanja, kdo jo je od konca druge svetovne vojne do danes največ kršil, ob človekovih pravicah doma in na tujem (poročilo Amnesty International 2023-2024) neposredno in posredno? Ja, zaboga, ameriška administracija preko svojih agentur, ali kar direktno iz poveljniške sobane Bele Hiše: Prašičji zaliv in pa sama Kuba, Vietnam, Čile, Beograd, Afganistan, Irak, Sirija, da ne govorimo o že kroničnem teptanju mednarodnega in humanitarnega prava ter resoluciji svetovne organizacije s strani Izraela, ki ga ZDA brezpogojno podpirajo, neprestano oborožujejo in mu s tem omogočajo, da z zločinsko politiko neovirano nadaljuje. Dovoljujejo si celo sankcionirat Mednarodno kazensko sodišče, ko si drzne osumiti Izrael genocida nad Palestinci. Ko sta 2003 George Bush mlajši in Tony Blair napadla Irak mimo ustanovne listine in sklepov Združenih Narodov, s prirejenimi lažnimi dokazi, ki bi naj opravičevali poseg, in v totalnem nasprotju z mednarodnim pravom, je RS to agresijo celo podprla (Vilenska izjava). Se je MZEZ od vsega tega sploh kdaj distanciralo? Ne! Nikoli! Je kdaj obsodilo ukrajinske vojake, za katere Amnesty International trdi in dokazuje, da enako kot nasprotna stran jemljejo civiliste za živi ščit? Nikoli!

Naj sklenem z razočaranjem, nad omejenostjo obeh ministrstev, ki sta pripravila odgovor - tudi ono za obrambo - pri razumevanju okoliščin in vzrokov, ki so hote ali ne, sprovocirali Putina, da je storil kar je. Zlasti MZEZ moralo bi namreč vedeti, da stabilnost odnosov med najbolj rivalskima jedrskima velesilama ne temelji le na mednarodnem pravu, na to kar piše v ustanovni listini OZN, ampak tudi na bilateralnih dogovorih in predvsem na načelu geostrateškega ravnovesja med njiju. Nobena ni nikoli in nikoli ne bo dovolila nasprotni, da parkira na svojem dvorišču, četudi v lasti koga drugega. Tisti, ki poznajo kubansko krizo 1962 leta bi morali razumeti zakaj se je zgodila Ukrajina in zakaj se utegne zgoditi tudi Tajvan.

In nenazadnje, 10. člen Severnoatlantske pogodbe jasno piše, da se s soglasnim dogovorom povabi lahko v povezavo »katero koli drugo evropsko državo, ki je sposobna podpreti načela te pogodbe in prispevati k varnosti severnoatlantskega območja«. Če smo že pol tretje leto v vojni in tvegamo celo jedrsko je več kot očitno, da povabilo Ukrajini, kolikor si ona tega članstva želi, ne prispeva k omenjeni varnosti! Obratno, jo hudo ogroža!

Nessun commento:

Posta un commento