domenica 28 gennaio 2024

Je politika ona, ki mora ukrepati!

 

Vsi zadovoljni z sodbo ICJ? Ne, pa ne mislim na Izrael.
 
Po več kot 26 tisoč pobitih Palestincev, od katerih 3/4 tvorijo ženske in otroci, je Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ), glavni sodni organ Združenih narodov, odločilo da mora Izrael preprečiti genocid, ni pa ugodilo zahtevi tožnice, Južnoafriške republike, da se mu zaukaže še ustavitev vojaških operaciji v Gazi. Odmislim za trenutek vse odzive na to razsodbo, ki so razen izraelskih, v glavnem zadovoljstva z izrekom ter pričakovanja, da se ga bo Izrael držal, in se kot povsem laičen a misleči stvor vprašam: a ni tolikšno število masakriranih civilistov, v 98 % pripadnikov ene in iste etnične skupnosti, v pičlih treh mesecih, že dejanje genocida? V Srebrenici 93' leta jih je bilo pobitih, takrat Muslimanov, 3 x manj?! Oz. kdaj lahko sodišče ugotovi, da se je zgodil genocid? Ko so iztrebljeni vsi pripadniki ene etnije? V današnjem primeru vsi Palestinke in Palestinci v Gazi? »Genocid ali rodomor - berem v pravniškem slovarju - je vsakršno sistematično uničevanje katerekoli narodnostne, etnične, rasne in verske skupine z namenom jo v celoti ali delno uničiti.«. Resda je pripadnikov palestinskega naroda še nekaj milijonov, a je en njihov del, četudi droben v primerjavi s celoto, vendarle uničen?! In se z vsakim dnem nadaljevanja izraelskega pustošenja okupirane enklave povečuje. Pa še drobna misel: a nam uboj enega samega individuuma ne prizadene?
No, osebno me odločitev Haaškega tribunala ne prepriča, pravzaprav žalosti, ker kolikor lahko razumem občutljivost sojenja o tej materiji in strogo uporabo  pisanega v Konvenciji o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, pogrešam v njej sočutje, empatijo, humanost, pieteto do evidentnega, do tistega kar dnevno videvamo po televiziji ( in najhujši prizori so namenoma izločeni, ker neprimerni za mladostnike in želodčno občutljive), ter do onega kar poročajo, in jim gre verjeti, humanitarne organizacije ter pristojni iz OZN. Pa ja, da sodniki in sodnice niso roboti, ali kloni opremljeni z nečutečo umetno inteligenco, so ljudje, vsak s svojimi čustvi in pogledi, vsak s svojo integriteto, osebnostjo in diskrecijsko pravico. Tudi ko so že vedeli, da karkoli bodo rekli v prid preprečevanja dodatnih žrtev izraelskega gaženja v Gazi, bo Netanyahu nadaljeval po svoje - »Nihče nas ne bo ustavil, tudi Haag ne!« -  ali prav zavoljo tega, bi morali odrediti zaustavitev operacije, toliko bolj ker na že 56 let mednarodno razglašenem okupiranem ozemlju. A niso!
Od trenutka ko o tem pišem do objave tega, bo pobitih še kakih 500 do 1000 civilistov, če ne več, pa spet 350 do 700 žensk in otrok. Se bomo vprašali, vsi v tako imenovanem najbolj civiliziranem ter do človekovih pravic domnevno občutljivem, pravičnem in principielnem zahodnem mundusu, s sodniki in sodnicami s Haaga vred, ali smo naredili res vse kar je bilo v naših močeh, da bi do tega ne prišlo?
Evropska komisija je na dan razsodbe ICJ sporočila, da pričakuje »polno, takojšnje in učinkovito« izpolnjevanje ukrepov, ki ji je odredilo meddržavno sodišče. Podobno naša zunanja ministrica: »Gre za jasna sporočila Izraelu - je dejala – da mora takoj ustaviti morijo nad civilnim prebivalstvom v Gazi.« Takoj, torej! Super, toda nekaj dni je že mimo, število pobitih Palestincev se je povzpelo nad 27 tisoč (okupatorski ubijalski stroj jih pokonča od 150 do 200 na dan!), a še ni slišati iz zahodnih prestolnic jasne in nedvoumne obsodbe Izraela, še manj pozivov h kaznovanju njegovih odločevalcev, Netanyahuja in primis. Kje so sankcije, ga Ursula von der Leyen? Proti Rusiji ni bilo treba čakati 3 mesece, sprožila ste jih takoj?! In berem, da so tudi proti Agenciji OZN za palestinske begunce v Gazi, osumljena vpletenosti v Hamasov napad 7. oktobra, že stekle. 
Kaj na vse to poreče naše Ministrtsvo za zunanje in evropske zadeve? Bo vsaj Slovenija storila kak korak v to smer? Recimo, v Varnostnem svetu OZN pozvala, četudi kontra ZDA, k takojšnji izolaciji, oz. bojkotu Izraela. Bomo doma ohladili odnose z njim? Ošteli s kako bolj ostro noto izraelsko veleposlaništvo ali odpoklicali na konzultacije našo veleposlanico iz Tel Aviva? No, nekaj malega je že. Ministrstvo za obrambo je zavrnilo izvoz orožja Izraelu. Bil je čas! Zdaj je na vrsti ministrica Fajonova, da postori končno nekaj kar je prav in sorazmerno.
 

Nessun commento:

Posta un commento